Zupa Casanovy - gotuj z sercem
Odrobina kulinarnego doświadczenia wystarczy, by naszej Walentynce zaserwować prawdziwą miłosną ucztę. Atmosferę wieczoru podgrzeje gorąca zupa – szefowie kuchni Knorr polecają Zupę Casanovy, czyli borowikową z nutą trufli.
Aby były one nie tylko smaczne, ale także przywoływały atmosferę miłosnego święta, możemy je na końcu udekorować, tworząc na ich powierzchni serca, odpowiednio ze śmietany lub ketchupu. Ukochana osoba nie będzie mieć wątpliwości, że posiłek został przygotowany prawdziwie od serca!
Zupa Casanovy, czyli borowikowa z nutą trufli
składniki:
Kremowa zupa borowikowa Knorr
połówka kurczaka - 700 gramów
mrożone grzyby, najlepiej browiki - 100 gramów
cebula - 1 sztuka
pietruszka - 1 sztuka
seler - 1 sztuka
marchewka - 1 sztuka
świeże pomidory - 2 sztuki
ząbek czosnku - 2 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
ziarenko ziela angielskiego - 3 sztuki
pieprz czarny w ziarenkach - 3 sztuki
oliwa aromatyzowana białą truflą - 50 mililitrów
ketchup - 20 mililitrów
śmietana - 100 mililitrów
Sposób przygotowania:
Warzywa i mięso zalej 1,5 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek). Całość gotuj około 2 godzin. Wywar dokładnie przecedź.
Połówkę cebuli pokrój drobno i podsmaż w drugim garnku, wraz z rozmrożonymi grzybami. Całość zalej wywarem.
Zawartość 2 opakowań Zupy Borowikowej Knorr połącz z odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 10 minut. Następnie dokładnie zmiksuj i przecedź zupę przez drobne sito.
Do zupy dodaj 100 ml śmietany i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dodaj również odrobinę soli.
Nalej zupę do płaskiego talerza. Na powierzchni narysuj dwa serduszka, używając ketchupu.
Zupę podawaj polaną paroma kroplami oliwy truflowej.
...