Sernik pod pierzynką
Dobry serniczek to ciasto, które bardzo często gości na polskich stołach. Znaleźć można wiele różnych przepisów, my podajemy prosty i szybki w wykonaniu – idealny do popołudniowej kawy.
Nawet jeśli nie jesteś świetną kucharką to śmiało możesz spróbować zrobić to właśnie ciasto. Kruchy spód sprawia, że ciasto nie będzie zakalcem, zaś serowe nadzienie jest niezwykle proste do wykonania. Jedyną trudnością (jeśli można to tak nazwać) jest dopilnowanie, aby nasze pyszności się nie przypaliły.
Sernik pod pierzynką
Ciasto:
Składniki:
13 dag masła
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie wykładamy na blachę, pamiętając o wyłożeniu brzegów. Powinna być to cienka warstwa.
Ser:
1 kg sera (może być gotowy, zmielony dostępny w sklepach)
6 żółtek
1 1/3 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe (najlepiej w wersji bez cukru)
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju
Cukier waniliowy
Zapach cytrynowy (może być inny – według uznania)
Ok. 20 dag kokosów
Żółtka ucieramy z cukrem (zwykłym i waniliowym) i olejem. Dodajemy ser z wiaderka (najlepiej partiami). Budyń rozrabiamy z zimnym mlekiem i wlewamy do sera, a następnie mieszamy łyżką (nie miksujemy). Wylewamy na ciasto. Nie przestraszcie się, gdyż masa serowa będzie bardzo rzadka, tak jednak musi być.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180-200 stopni. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Dodajemy do niej 4 łyżki cukru. 10 minut przed końcem pieczenia kładziemy pianę na ciasto i posypujemy kokosami.
Między masę serową a pierzynkę z białek można położyć warstwę owoców – brzoskwiń, truskawek czy innych – najlepiej również 10 minut przed końcem pieczenia.
Bardzo dobrze smakuje również lekka polewa smakowa.
Smacznego !!!
...