Ptysiowy konkurs z…. margaryną Palma z Murzynkiem!
Delikatne, chrupiące ciasteczka o kulistym kształcie wypełnia aksamitny krem lub bita śmietana. Wierzch zdobi mgiełka z cukru pudru, czekoladowa polewa, czasem karmel. Ptysie, bo o nich mowa, zna każdy amator wyrafinowanych wypieków. Czy wiesz, co jest ich tajemnicą?
Tajemnica lekkich ciasteczek tkwi w specyfice ciasta parzonego, zwanego potocznie ptysiowym lub ciastem choux. Pszenną mąkę zaparza się stopioną margaryną wysokiej jakości, np. Palmą z Murzynkiem i wodą, a po wystudzeniu miksuje z jajami na gładką masę. Ciasto wyciskane szprycą, lub układane na blaszce małymi porcjami w kształt kulek, podczas pieczenia zyskuje jasnozłoty kolor, kruchość i puste wnętrze – doskonałe do wypełnienia ulubionym nadzieniem.
Sięgając po tradycyjne składniki, obecne w Twoim domu od lat, przygotujesz oryginalne francuskie wypieki. Margaryna Palma z Murzynkiem będzie doskonałą podstawą ciasta ptysiowego, sprawdzi się jako składnik aksamitnych kremów do nadziewania i czekoladowej polewy do dekoracji.
Inspirujący przepis na delikatne ciasteczka i tort ptysiowy à la croquembouche – w sam raz na specjalną okazję znajdziesz tutaj
Weź udział w konkursie i wygraj jeden z pięciu zestawów nagród, ufundowanych przez Spółkę „Bielmar” - producenta margaryny Palma z Murzynkiem.
NAGRODY: Do wygrania 5 kompletów, w każdym piękny lniany obrus wraz ze szpatułką kuchenną z silikonową końcówką.
Aby wziąć udział w konkursie należy:
- wypełnić poniższy formularz zgłoszeniowy
- polubić profil https://www.facebook.com/CoDzisNaDeser
- prawidłowo odpowiedzieć na pytanie:
Jakie są trzy podstawowe składniki ciasta ptysiowego?
Konkurs trwa do 16 czerwca br.
Wysyłając zgłoszenie dodamy Twoje dane do bazy czytelniczek.
Twoje dane nie zostaną przekazane osobom trzecim. Zawsze możesz je zmienić lub usunąć.
...