Słodki czas – czyli podróżowanie w zdrowiu i harmonii

Autor: Magdalena Blossom


Wiosna i lato to czas długich weekendów, wyjazdów, podróży dalszych, bliższych, krótszych bądź dłuższych. A to oznacza więcej wylegiwania się, więcej relaksu i więcej jedzenia! Podczas podróży, zaczynamy zachowywać się inaczej niż na codzień, porzucamy nasze zwyczaje, nawyki, przyzwyczajenia, sposób odżywiania, codzienna rutynę.


Nie nie nikt zapewne nie narzeka…
Ale każdy komu nie obca aktywność fizyczna i zdrowy styl życia nie chce wszystkiego zaprzepaścić.


Uwielbiam podróże i myślę, że wszyscy powinniśmy podróżować. Relaks i odpoczynek  na pewno są dla nas ważne. Ale warto też pamietać o tym aby całkowicie nie zatracić się podczas podróży czy na wakacjach. Na prawdę warto w tym czasie, słuchać swojego ciała.
Zbyt wiele obfitych kolacji… Zbyt wiele drinków przy basenie…Za dużo słońca…Wszyscy wiemy, jak to jest gdy po tych wszystkich zbyt wiele nasze ciało,następnie mówi: "Dość!"
Niektórzy z was mogą powiedzieć: "Czy nie po to są wakacje ?"
Oczywiście, że tak. Relaks jest nam niezbędny, ale ważna jest też równowaga!

Zbyt obfity obiad -  zjedzmy zdrowe sałatki zamiast następnego posiłku. Zbyt dużo słońca – włóżmy kapelusz I użyjmy większego filtru. Nie należy ignorować tych sygnałów wysyłanych przez nasz organizm. Wówczas na pewno wrócimy z wakacji wypoczęci, zrelaksowani, pełni nowych sił i energii.


Zdrowe porady na wakacje:

• Postaraj się, zapewnić sobie 8 godzin snu.
• Pij dużo wody podczas podróży zwłaszcza, podróżując samolotami
• Jedz tak zdrowo, jak to możliwe- Wiem, że to wakacje .... Ale miej ze sobą paczkę zdrowej przekąski jeśli wiesz, że będziesz na lotnisku lub w samolocie przez więcej niż dwie godziny.
•  Rozciągaj się, chodź na spacery. Wystarczy niewielki ruch, a robi to wielką różnicę.
• Baw się! Ciesz się swoim znajomymi i rodziną.


Zdrowe przekąski ułatwiające podróżowanie

migdały
pistacje
ciasteczka/batoniki owsiane
rodzynki
suszone morele, śliwki, banany, jabłka, żurawina
świeże owoce (np. banany wybieraj bardziej zielone, by mogły dłużej przetrwać)
warzywa
orzechy włoskie, laskowe
pestki dyni
nasiona słonecznika
ugotowane wcześniej danie
sałatki, surówki



Podróżujcie, kochajcie swoje życie, słuchajcie swojego ciała i znaledźcie równowagę. Więcej zdrowych pored na beautyandblossom.blogspot.com

Autorka jest właścicielką bloga beautyandblossom.blogspot.com