Warzywa po chińsku z ryżem
Choć dania kuchni chińskiej zachwycają prostotą podania i głównych składników, to już doprawienie ich, by nabrały prawdziwie orientalnego charakteru, nie jest najłatwiejszym zadaniem. Sekret kuchni Dalekiego Wschodu tkwi bowiem w umiejętnym stosowaniu ziół i przypraw, odpowiedzialnych za wyrazisty smak potraw, który tak bardzo lubimy.
Wiedzą o tym kucharze Knorr i dlatego stworzyli fixy, które pomogą nam w przygotowaniu orientalnych dań w domowej kuchni.
Warzywa po chińsku z ryżem
czas przygotowania: 1/2h
ilość porcji: 5-7
Składniki:
- 2 torebki lub 200 g białego ryżu
- 1 opakowanie Fixu Do potraw chińskich Knorr
- 3 marchewki
- 1 sztuka czerwonej papryki
- 150 g zielonego groszku, może być mrożony lub świeży
- 1 sztuka cebuli dymki
- 1 łyżka oleju
- sok z 1 cytryny
- 1 papryczka chilli
- sos sojowy
Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż, odsącz i odstaw do ostygnięcia.
2. Na patelni smaż przez dziesięć minut paprykę, marchewkę, chilli i szalotkę pokrojone w słupki.
3. Fix Knorr Do potraw chińskich wymieszaj z 300 ml wody z dodatkiem 2 łyżek oleju i z sosem sojowym.
4. Wymieszany Fix, groszek oraz sok z cytryny dodaj do pokrojonych i uduszonych warzyw i zagotuj. Tak powstały sos podawaj z ryżem.
źródło: www.przepisy.pl
...