Zupa fasolowa na chłodne, jesienne dni…

Autor:


Jesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.

Zupa fasolowa

składniki:
woda - ok. 3l
liść laurowy - 3 szt.
ziele ang. - 6-7 ziarnek
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - ¼ szt.


1.    Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
2.    Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
3.    Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
4.    Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
5.    Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
6.    Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
7.    Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę

O firmie:
Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.


...