Pysznie w jednym garnku - fasolka po bretońsku
Marzenie domowego kucharza? Gotować najsmakowitsze dania i jednocześnie… mieć jak najmniej naczyń do zmywania. Idealnym rozwiązaniem są dania jednogarnkowe.
Dania jednogarnkowe mają swoją tradycję w wielu kuchniach świata. Są synonimem stylu gotowania, który polega na przygotowywaniu potraw w jednym naczyniu. Muszą się w nim znaleźć zarówno mięso, warzywa, jak i składnik zawierający skrobię: ziemniaki, makaron, ryż. Zamiast tych ostatnich możemy też podać do potrawy chleb.
Klasyczna Fasolka po bretońsku
Składniki:
fasola jaś - 3 szklanki
Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
kiełbasa suszona - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
majeranek suszony - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Fasolkę, jeśli używasz suszonej, namocz w wodzie na co najmniej 8h. Po tym czasie gotuj w tej samej wodzie przez 30 minut.
2. Po 30 minutach gotowania dodaj do fasolki bulionetkę Knorr.
3. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz kiełbasę pokrojoną w plastry.
4. Dodaj podsmażone składniki, oraz koncentrat pomidorowy do fasolki.
5. Wszystko wymieszaj i gotuj aż fasolka zacznie się lekko rozpadać i sos zgęstnieje. Dopraw majerankiem. Podawaj najlepiej z świeżym pieczywem.
...