Czas na zupę z dyni!
Dynia bogata jest w minerały i witaminy, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. Z końcem września rozpoczął się sezon na to pomarańczowe warzywo, dlatego też proponujemy Wam zupę z dyni z makaronem.
Składniki:
• Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
• dynia - ok. 1 ½ kg
• cebula - 2 średnie szt.
• kapary z zalewy - 1 łyżka
• płatki chilli - ¼ łyżeczki
• olej - 3 łyżki
• słodka śmietanka - 100ml
• woda
• sól do smaku
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
2. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
3. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
4. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
5. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
6. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
7. Podajemy z makaronem.
...