Jak gotować w garnkach na parę?
Gotowanie w garnkach na parę jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniają bowiem szybkość i smak przyrządzonych w ten sposób potraw! Jak je właściwie przygotować? I dlaczego warto?
Gotowanie w garnkach na parę jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniają bowiem szybkość i smak przyrządzonych w ten sposób potraw! Jak je właściwie przygotować? I dlaczego warto?
ZDROWE GOTOWANIE
Dlaczego gotowanie na parze cieszy się coraz większą popularnością? Przede wszystkim wysoka temperatura - nawet 120 stopni Celsjusza – znacznie skraca czas gotowania potraw. Nie tracą one zatem aż tak wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, co w trakcie tradycyjnego gotowania. Szacuje się na przykład, że tradycyjne gotowanie wypłukuje z pokarmu aż 70% witaminy C! W trakcie gotowania na parze tracimy w ten sposób jedynie 40% tej witaminy.
Poza tym w czasie takiego przygotowywania potraw nie musimy w ogóle używać tłuszczu. Także sól jest zbędna – para wodna wyciąga ją bowiem z produktów, dzięki czemu i tak są słone.
GARNKI DO GOTOWANIA
Aby gotować na parze musimy się zaopatrzyć w odpowiedni garnek – na przykład firmy BergHOFF. Tego typu naczynia muszą być wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ dobra jakość jest gwarancją dłuższej użyteczności produktu – wszak wysoka temperatura mogłaby zniszczyć garnek zupełnie do niej nieprzystosowany!
Zwróćmy także uwagę na grube dno, silne uchwyty oraz przystosowanie do każdego rodzaju kuchenek – także płyt indukcyjnych. Wówczas otrzymujemy produkt uniwersalny.
JAK GOTOWAĆ NA PARZE?
Garnki na parę składają się zwykle z dwóch części (choć istnieją również wersje wieloczęściowe, w których możemy jednocześnie przyrządzać wszystkie składniki dania) – garnka, w którym będzie gotowała się woda oraz specjalnej nakładki z dziurkami w dnie.
Aby poprawnie przyrządzić jakieś danie, wystarczy nalać do garnka wodę – na wysokość około 2 lub 3 centymetrów. Następnie na dnie wkładki umieszczamy produkty – tak, aby nie były zanurzone w wodzie, a umieszczone około 2,5 centymetra nad nią. Później musimy dokładnie nakryć naczynie pokrywką, by nie uciekało z niego ciepło. I - można gotować!
...