Smoothie, pudding, mus… z kawą w roli głównej!
Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, szukamy pomysłu na lekkie desery, które zapewnią odrobinę upragnionej ochłody. Zastanawiamy się również, jak podać kawę, która jest przecież najlepszym uzupełnieniem każdego deseru w wersji innej niż rozgrzewająca. Świetnym rozwiązaniem, które pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu jest dodanie do deseru lub koktajlu swojej ulubionej kawy.
W ten oto sposób możemy wyczarować ożywcze, kawowe smoothie, słodkie, aromatyczne puddingi i lekkie musy z nutką kawową, które rozpieszczą nasze podniebienia w letnie dni. Poniżej kilka inspiracji, które potrafią zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem!
Zaczynamy od kawowego smoothie, czyli idealnej porcji słodyczy, lekkiego orzeźwienia i niepowtarzalnego aromatu kawy.
Smoothie z kawą i owocami
Do przygotowania pierwszej warstwy potrzebujemy:
- 150 ml espresso
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (greckiego)
- łyżkę czekolady w proszku
- 2 banany
Do przygotowania drugiej warstwy potrzebujemy:
- 4 goździki
- dojrzałą gruszkę
- 2 łyżeczki miodu
Zaczynamy od przygotowania pierwszej warstwy. W tym celu do ostudzonego espresso dodajemy jogurt. Do lekko zmrożonych, pokrojonych w plasterki bananów wsypujemy czekoladę i przy użyciu blendera dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanych owoców wlewamy kawę połączoną z jogurtem i wstawiamy do lodówki, aby całość dobrze się schłodziła.
W tym czasie przygotowujemy drugą warstwę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z goździkami. Gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy goździki, studzimy, łączymy z miodem i miksujemy do konsystencji musu. W wysokiej szklance układamy naprzemiennie warstwę gruszkową i kawową, rozpoczynając od kawowej.
Kawowe smoothie z bananem
Potrzebne składniki:
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżka gorącej wody
- 65 ml mleka
- łyżka miodu
- pół szklanki pokruszonego lodu
- plasterki zamrożonego banana
Kawę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy do blendera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanki i gotowe.
Pora na przepisy na pożywny pudding z kawą w roli głównej!
Polecamy na gorące dni: Przepis na kawę mrożoną!
Kawowo – czekoladowy pudding
Potrzebne składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- filiżanka ulubionej kawy
- 200 g gorzkiej czekolady
Masło miksujemy wraz z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i przestudzoną kawę. Ponownie miksujemy. Przelewamy do niewielkich foremek i umieszczamy w lodówce na około 3, 5 godziny. Podajemy mocno schłodzone.
Budyniowy pudding kawowy
Potrzebne składniki:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 400 ml mleka,
- opakowanie budyniu waniliowego
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 100 g śmietany (30%)
Do dekoracji:
- łyżeczka cukru pudru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół szklanki śmietany (30%)
Kawę zalewamy 2 łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Budyń w proszku mieszamy ze śmietaną. Do mleka dodajemy cukier puder i zagotowujemy. Dodajemy zaparzoną kawę i budyń połączony ze śmietaną. Całość gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony pudding przekładamy do pucharków i ozdabiamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Posypujemy cynamonem.
A na koniec pomysły na puszyste kawowe musy!
Mus kawowy z czekoladą
Potrzebne składniki:
- 6 łyżek zaparzonej mocnej kawy
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g serka Mascarpone
- 150 ml śmietany (30%)
Gorzką czekoladę kruszymy, roztapiamy w wodnej kąpieli i odstawiamy do wystygnięcia. Serek Mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubijamy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i zaparzoną kawę. Na sam koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Przygotowany mus przekładamy do pucharków i chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Mus kawowy z bezą
Potrzebne składniki:
- 50 ml mocnego espresso
- łyżeczka żelatyny
- łyżka płynnego miodu
- 200 ml śmietany (30%)
- mleczna lub gorzka czekolada
- bezy
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ubitej śmietany dodajemy zaparzoną kawę, miód oraz przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z bezą i startymi na tarce wiórkami czekolady.
...