Indyk z cieciorką na czerwonym winie
Danie jednogarnkowe to szybki i niezwykle prosty sposób na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W jednym garnku możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z różnych kuchni świata. Składnikiem, który idealnie sprawdza się w jednogarnkowych daniach jest cieciorka. To dzięki niej potrawy zyskują oryginalny smak.
Indyk z cieciorką na czerwonym winie
Składniki:
-
1 puszka ciecierzycy
-
250 g piersi z indyka
-
3 pomidory
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
½ szklanki czerwonego wina
-
4 ziemniaki
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
-
¾ łyżki ostrej papryki
-
garść listków świeżego tymianku
-
sól i pieprz
-
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem podsmażamy na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajmy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, którą doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy do rondla odcedzoną ciecierzycę, obrane i pokrojone ziemniaki oraz szklankę gorącej wody i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę. Całość zalewamy winem i gotujemy kolejne 10 minut, aż większa część wody wyparuje. Gotowe danie podajemy na głębokich talerzach.
Smacznego
...