Ciasto gronowe z miodem

Autor: Paweł Miłosz


To proste w przygotowaniu ciasto zasmakuje każdemu! Wygląda obłędnie i obłędnie smakuje. Jest to niezwykle popularne ciasto we Włoszech.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki 00
3 jajka
2 łyżek cukru
75 g rozpuszczonego masła
1 łyżka rum lub innego aromatycznego alkoholu
starta skórka z połowy cytryny
szczyptę soli

Polewa:
400 g miodu

Smażenie:
1 litr oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:
W misce lub na stolnicy, wykładamy mąkę. Dodać jajka, cukier, masło, skórkę z cytryny szczyptę soli i alkohol. Ugniatać aż mieszanina jest gładka, następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-45 minut.
Posypujemy blat mąką. Ciasto kroimy na kawałki, formujemy podłużne duże kluski. Następnie kroimy na małe kawałki i formujemy kulki.

Olej rozgrzewamy i za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy kulki. Smażymy aż złapią ładny złotawy kolor Wykładamy na papier by zebrać nadmiar tłuszczu.

Polewa:
Miód podgrzej w garnku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
Na dużym talerzu po środku postaw szklankę(posmaruj ją z zewnątrz tłusczem). Następnie wysyp kulki na talerz, dookoła szklanki. Polej kulki obwicie miodem. Odczekaj aż miód stężeje. Wyjmij szklankę.
Gotowe!
Smacznego!

...