Ciasto gronowe z miodem
To proste w przygotowaniu ciasto zasmakuje każdemu! Wygląda obłędnie i obłędnie smakuje. Jest to niezwykle popularne ciasto we Włoszech.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki 00
3 jajka
2 łyżek cukru
75 g rozpuszczonego masła
1 łyżka rum lub innego aromatycznego alkoholu
starta skórka z połowy cytryny
szczyptę soli
Polewa:
400 g miodu
Smażenie:
1 litr oleju słonecznikowego.
Przygotowanie:
W misce lub na stolnicy, wykładamy mąkę.
Dodać jajka, cukier, masło, skórkę z cytryny szczyptę soli i alkohol.
Ugniatać aż mieszanina jest gładka, następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-45 minut.
Posypujemy blat mąką.
Ciasto kroimy na kawałki, formujemy podłużne duże kluski.
Następnie kroimy na małe kawałki i formujemy kulki.
Olej rozgrzewamy i za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy kulki.
Smażymy aż złapią ładny złotawy kolor
Wykładamy na papier by zebrać nadmiar tłuszczu.
Polewa:
Miód podgrzej w garnku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
Na dużym talerzu po środku postaw szklankę(posmaruj ją z zewnątrz tłusczem).
Następnie wysyp kulki na talerz, dookoła szklanki. Polej kulki obwicie miodem.
Odczekaj aż miód stężeje. Wyjmij szklankę.
Gotowe!
Smacznego!
...