Smakowy odlot kawowy, czyli parę słów o syropach do kawy
Kawę pije się ze względu na pobudzającą do działania kofeinę, ale przede wszystkim pije się ją dla przyjemności.
Koneserzy gustują w jej czarnej wersji i twierdzą, że prawdziwego, mocnego espresso nic nie jest w stanie zastąpić. Jednak większość osób pije kawę z dodatkami, głównie z mlekiem i cukrem. Tę tendencję już wiele lat temu zauważyła jedna ze znanych sieciówek, która oparła swój model biznesowy na serwowaniu kawy w różnych wariantach, w papierowych kubkach, tak aby klienci mogli ją zabierać ze sobą do pracy. I tak od początku lat 70., coraz bardziej znane i modne były różne kombinacje kawy z dodatkami, z mlekiem, a wersje latte i macchiato do dziś są jednymi z najbardziej popularnych napojów.
Obecnie kawa podawana jest w tysiącach wariantów. Mleko, śmietanka, cukier biały, cukier brązowy, różne gatunki miodów, wanilia, cynamon, arak, czekolady i… niezliczone warianty syropów smakowych to tylko niewielka część dodatków, które do kawy dodawane są na całym świecie każdego dnia. To dzięki wspaniałym syropom, kawa zaczęła pełnić wręcz rolę deseru, a wstępując do kawiarenki zamawiamy zamiast ciastka czy lodów właśnie kawę w ciekawym wydaniu. Taką kawę możemy z powodzeniem przyrządzać w domu, wystarczy dobry syrop, odrobina mleka lub śmietany i zawsze jesteśmy przygotowani na wizytę niespodziewanych gości. Oto kilka możliwości podania rewelacyjnej kawy z syropem, przyrządzanej w kilka minut.
Wariacja na temat latte
Aby wyczarować nie tylko pyszny, ale i piękny kawowy deser wystarczy aromatyczny syrop o ulubionym smaku, mleko, troszkę bitej śmietany i oczywiście kawa. Na dno wysokiej, smukłej szklanki wlewamy 3-4 łyżeczki syropu, a następnie około 100-150 ml ciepłego mleka, o temperaturze 60-65 stopni. Jeśli zrobimy to delikatnie, to w szklance utworzą się dwie piękne warstwy. Trzeci poziom powstanie po delikatnym dodaniu 50 ml espresso. Ostatnia warstwa to odrobina bitej śmietany posypanej wiórkami czekoladowymi, kakao lub cynamonem. Jednym słowem – co kto lubi.
Czekoladowe latte
To rodzaj latte, który zastąpi godnie nawet kawałek wykwintnego tortu. Standardowo potrzebna jest kawa i mleko, a oprócz tego syrop czekoladowy oraz odrobina sosu czekoladowego, takiego którego używamy jako polewy do lodów. Sposób przyrządzenia kawy-deseru jest banalny. Najpierw do szklanki wlewamy sos czekoladowy. Następnie espresso należy wymieszać z syropem w szklance, a potem powoli dodać spienione mleko. Jeśli nie dysponuje się ekspresem ciśnieniowym, można podgrzać mleko do 60-65 stopni i dolać delikatnie do szklanki. Całość warto posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą w proszku.
Wanilia czaruje zawsze
Na koniec klasyka, która zawsze ma rzesze zwolenników. Waniliowy syrop, mleko i 100 ml bardzo mocnej kawy lub espresso to niezawodny sposób na poprawę nastroju nawet w bardzo pochmurny dzień. Wystarczy przygotować kawę i podgrzać mleko w rondelku. Bardzo użyteczny byłby tutaj zwykły, ręczny kubek do spieniania mleka. Jeśli go nie ma, to warto część mleka po prostu ubić. Następnie do szklanki wlewamy syrop i podgrzane, spienione lub ubite mleko. Ostatnim etapem jest dolanie kawy, a warto to zrobić delikatnie, wlewając płyn po ściankach naczynia. Gotowe. Pozostaje życzyć tylko smacznego.
Artykuł powstał we współpracy ze stroną partnera https://mkfresh.pl/
...