Jak upiec i podać idealną pieczeń? Kuchenne przybory do eleganckiej kolacji
Uroczysty obiad dla gości kojarzy się z godzinami spędzonymi w kuchni i na sprzątaniu domu. Aby móc pogodzić jedno z drugim, świetnym pomysłem jest przyrządzenie pieczeni. W momencie kiedy mięso włożymy do piekarnika, mamy czas na przygotowanie pozostałych dań, czy odkurzanie. Jak sprawić, by pieczeń była smaczna i zachwyciła gości?
W czym tkwi sekret udanej pieczeni?
Idealna pieczeń powinna być miękka, krucha i soczysta. Przede wszystkim mięso, które na nią przeznaczymy musi być świeże. Doskonale sprawdzi się tutaj karkówka, schab, rostbef, bądź jagnięcina. O czym trzeba pamiętać, by danie rozpływało się w ustach?
- marynata - mięso powinno zostać wcześniej zamarynowane, czyli posmarowane olejem/oliwą z przyprawami i ziołami, a następnie wstawione do lodówki na co najmniej 12h.
- obsmażenie mięsa - krótkie obsmażenie sztuki mięsa na patelni sprawi, że białko na jej powierzchni zetnie się zamykając soki w środku.
Jak upiec pieczeń doskonałą?
By mięso było delikatne i soczyste, należy włożyć je do nagrzanego piekarnika (200-220°C), po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i dalej piec przez ok. 1-1,5h. Co do zasady, przyjmuje się, że powinna to być 1h na 1kg masy mięsa. W ciągu tego czasu kilkakrotnie przewracamy pieczeń, by dochodziło równomiernie. Tutaj przydadzą się specjalne szczypce, dzięki którym zrobimy to sprawnie, nie zachlapiemy tłuszczem siebie, ani wysprzątanej kuchni.
Jednym z ciekawych sposobów na, osiągnięcie pysznego efektu, jest owinięcie mięsa w plastry boczku, które nadadzą specyficznego smaku, a także zapobiegną wysychaniu pieczeni.
Jak podać mięso, by zachwycić gości?
Przygotowanie mięsa to połowa sukcesu, drugą jest to, jak je podamy? Najbardziej eleganckim sposobem jest wyłożenie go na półmisku przystrojonym zieleniną i warzywami. Osobno w sosjerce podajemy sos powstały na bazie tłuszczu, który wytopił się z mięsa. Poza dodatkami skrobiowymi i sałatkami, musimy zwrócić uwagę na odpowiednie naczynia i sztućce. To one w dużej mierze będą miały wpływ na to jak wykwintnie będzie się prezentował nasz obiad. Widelce do serwowania, półmiski i talerze, a także szczypce kuchenne to kuchenne akcesoria o ogromnym znaczeniu. Jeśli chcesz serwować potrawy w elegancki sposób i szukasz inspiracji, zapoznaj się z ofertą na www.fabrykaform.pl.
Przygotowanie obiadu dla gości nie powinno być zbyt czasochłonne i spędzać gospodarzom snu z powiek. Odpowiednie przygotowanie się i sprytne danie sprawi, że nie stracisz w kuchni energii, która przyda się na spotkanie z bliskimi.
...