Dopadło cię przeziębienie w ciąży? Sprawdź, co robić!
Przeziębienie w ciąży wcale nie należy do rzadkości. Tym bardziej, że kobiecy układ immunologiczny pracuje wtedy na podwyższonych obrotach, co niestety zwiększa ryzyko infekcji - zarówno tych wirusowych, jak i bakteryjnych. I o ile zakażenia, których źródłem są bakterie, koniecznie muszą być skonsultowane z lekarzem i poddane antybiotykoterapii, o tyle z wirusami możesz poradzić sobie sama - jak skutecznie i bezpiecznie pokonać przeziębienie w ciąży?
Co warto wiedzieć o przeziębieniu w ciąży
Przeziębieniem nazywamy łagodne infekcje, które wywołują wspomniane już wirusy. Co istotne, są to najczęstsze przyczyny wizyt u lekarzy pierwszego kontaktu, trudno więc wykluczyć, że akurat w ciąży uda się ich uniknąć. Tym bardziej, że dorosły człowiek mierzy się z przeziębieniem średnio 2-3 razy do roku. Na szczęście w tym przypadku najczęściej wystarczające jest leczenie objawowe i przede wszystkim odpoczynek, który jest tym istotniejszy, jeśli jesteś osobą ciężarną. Warto pamiętać, że rzeczywiście infekcje wirusowe nie są groźne, ale zbagatelizowane lub niewyleczone do końca także mogą wiązać się z niebezpiecznymi powikłaniami. W tym wypadku ryzykujesz jednak nie tylko swoim zdrowiem, lecz także zdrowiem dziecka, co oznacza, że zwolnienie tempa i przeznaczenie odpowiedniego czasu na regenerację jest w twoim stanie obowiązkowe.
Tego typu infekcje trwają zazwyczaj około tygodnia. Najczęściej towarzyszy im w tym czasie ogólne osłabienie, ból gardła, kaszel, katar, ból głowy, ból mięśni, zmęczenie, podwyższona temperatura. Objawy osiągają swoje apogeum około 3-4 dnia przeziębienia, a w kolejnych ich nasilenie zaczyna spadać. Jeśli u ciebie nie udało się zredukować symptomów, doszły do nich kolejne lub cokolwiek innego cię niepokoi, koniecznie skonsultuj się z lekarzem.
Wskazówki dla każdego
Po pierwsze, ważne jest nawilżanie powietrza. Jeśli jest zbyt suche, może dodatkowo podrażniać gardło, co ułatwia rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Po drugie, odpowiednie nawadnianie. Ono również ma wpływ na zbytnie wysuszenie tkanek w organizmie, co znacznie wydłuża czas ich regeneracji. Dorosła osoba powinna wypić 2-2,5 l płynów dziennie. Po trzecie, należy jak najszybciej zareagować na pierwsze pojawiające się objawy i położyć się do łóżka. Odpoczynek jest niezbędny do tego, aby układ immunologiczny mógł skupić się na pokonywaniu infekcji, a nie radzeniu sobie z dodatkowym obciążeniem - wpływa to na skrócenie czasu chorowania.
Jak radzić sobie z przeziębieniem w ciąży?
Trzeba pamiętać, że wszelką farmakoterapię należy w tym czasie omówić z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ nie wszystkie leki są wskazane dla kobiet w ciąży. Owszem, są dostępne preparaty, które można w tym czasie stosować, np. pastylki do ssania złożone tylko z naturalnych składników, ale zanim się na nie zdecydujesz, lepiej upewnij się, że są bezpieczne.
Biorąc więc pod uwagę powyższe ograniczenia, najlepiej postawić na domowe sposoby łagodzenia infekcji. W dużej większości nie powodują one ryzyka ani dla przyszłej mamy, ani płodu.
Domowe sposoby na przeziębienie w ciąży
- Syrop z cebuli - to specyfik, który działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz immunostymulująco, w czym pomaga m.in. zawarta w cebuli witamina C. Co ważne, jego sposób przygotowania jest banalnie prosty. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, zasypujemy cukrem, całość mieszamy i zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Wszystko robimy w naczyniu z zamknięciem, np. w garnku. Po upływie tego czasu cebula wypuści sok - oto nasz syrop. Pijemy go 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce, a resztę przechowujemy w lodówce.
- Mleko z miodem i masłem - miód ma niezwykle wiele właściwości leczniczych, co podkreśla chociażby fakt, że wykorzystywany jest w wielu profesjonalnych preparatach farmaceutycznych, np. we wspomnianych wcześniej pastylkach do ssania. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i co ważne m.in. w przypadku podrażnionego gardła, ma właściwości łagodzące, regenerujące i nawilżające.
Poleca się wykorzystanie go właśnie w formie napoju - podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej (nie może być gorące!), dodajemy łyżkę miodu, a następnie łyżeczkę masła. Zawarty w maśle tłuszcz osiądzie na błonach śluzowych gardła, co stworzy swego rodzaju warstwę ochronną. Dzięki temu pozwoli to doskonale nawilżyć oraz zregenerować zainfekowane tkanki.
- Płukanki gardła rumiankiem lub szałwią - płukanki, które wykonujemy z ziołowych naparów, muszą być ostudzone do około 40°C, a samą czynność płukania należy powtarzać 3-4 razy dziennie. Dlaczego poleca się w tym przypadku akurat rumianek? Działa przeciwzapalnie, odkażająco, łagodzi ból oraz hamuje rozwój niektórych rodzajów bakterii. Jeśli zaś chodzi o szałwię, ona również zadziała na gardło antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz bakteriobójczo - na zdrowie!
...