
Warzywa sezonowe - 3 pomysły na szybkie, letnie posiłki
Letni obiad powinien być sycący, ale jednocześnie lekki i zdrowy. Latem do dyspozycji mamy mnóstwo pysznych warzyw i owoców sezonowych. Możemy je dowolnie miksować i wybierać te, które lubimy najbardziej. Dania z warzyw sezonowych mogą być smaczne, zdrowe i do tego atrakcyjne wizualnie. Zastanawiasz się - jakie dania z warzywami można podać na obiad latem? Oto nasze propozycje.
Pierogi gryczane z mozzarellą i dynią:
Składniki:•Ciasto
•200g mąki gryczanej
•80g mąki pszennej pełnoziarnistej
•80g mąki zwykłej
•sól
•200ml wody
•jajko
Farsz
•1/16 średniej
•dojrzałej dyni
•100-125g mozzarelli
•garść uprażonych orzechów włoskich
•sól
•pieprz
•zioła prowansalskie
•szczypta imbiru
•porządna szczypta gałki muszkatołowej
Do podania
•pieprz
•świeża bazylia
•oliwa
•tarta dynia
Przygotowanie:
Podstawą tego przepisu jest mąka gryczana, która nada pierogom nietuzinkowego smaku. Na początku kroimy dynię w cienkie plastry i pieczemy pod folią w 180 stopniach przez około 30 minut do miękkości. Po upieczeniu, rozgniatamy ją widelcem i doprawiamy d smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami. Dodajemy orzechy oraz pokrojoną według uznania mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na stolnicy przygotowujemy składniki na ciasto. Wysypujemy mąkę, wymieszaną z solą. W środku robimy miejsce i tam wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy wodę i mąkę według potrzeby, cały czas zagniatając ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy krążki szklanką. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zlepiamy kolejne partie. Podsypujemy mąką i przykrywamy lnianą ściereczką.
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 2-3 minut, aż wypłyną. Podajemy z tartą dynią i świeżą bazylią oprószone pieprzem i skropione oliwą.
Tortilla de Patatas z warzywami:
Składniki:•średnie ziemniaki – 3 szt.
•mąka pszenna – 2 łyżki
•oliwa – 5 łyżek
•średnia cebula – 1 szt.
•czerwona papryka – ½ szt.
•szparagi – 5 szt.
•czosnek – 1 ząbek
•pomidor – 1 szt.
•zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
•jajka – 4 szt.
•sól
•pieprz
•szczypiorek – 2 łyżki
•ser feta – 2 łyżki
•otręby pszenne do posypania
Do dekoracji:
•mozzarella – 50 g
•listki bazylii
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy około 10-15 minut, aż będą miękkie. Cebulę, paprykę i szparagi kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Resztę warzyw podsmażamy na osobnej patelni i przyprawiamy do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, ziemniaki, warzywa, mąkę i drobno pokrojoną fetę. Całość mieszamy i wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.
Smacznego!
Płatki jaglane z jabłkiem:
Składniki:•płatki jaglane
•Jabłko
Przygotowanie:
Płatki jaglane gotujemy na wodzie lub mleku - według uznania. Dodajemy starte jabłko, posypujemy cynamonem. Szybki, zdrowy obiad gotowy. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy.
Smacznego!
...