Domowe pieczenie chleba - warto czy nie?

Autor:


Zdania na temat samodzielnego wypieku chleba są bardzo podzielone, w sieci krąży sporo mitów, na temat nieopłacalności takiego rozwiązania, żmudnej i czasochłonnej pracy, z którą jest ono związane. Wątpliwości nie ma jednak, że tego domowego, świeżego i pachnącego chleba nie da się porównać z żadnym wypiekiem z piekarni. 
Źródło: pexels.com Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/

Samodzielne wypiekanie chleba
Koniec z mitami na temat pieczenia chleba
Dlaczego warto piec chleb samodzielnie? 

Samodzielne wypiekanie chleba

Znudziło ci się testowanie kolejnych piekarni, bo nie możesz w nich znaleźć tego smaku i zapachu, który pamiętasz z dzieciństwa? A może codziennie chcesz mieć w domu świeżo upieczony bochenek z ulubionymi dodatkami, nie chcesz się ograniczać i lubisz eksperymenty w kuchni? Do realizacji tych marzeń potrzebujesz właściwie jedynie piekarnika gazowego lub elektrycznego. Mąka pszenna  to doskonała propozycja do codziennych wypieków, do przygotowania chleba przydadzą ci się natomiast specjalne gotowe mieszkanki. Ważne, aby wybierać te pozbawione sztucznych wypełniaczy i chemicznych dodatków. Mieszkanki do chleba warto wybierać bardzo uważnie i kupować je jedynie w sprawdzonych miejscach od zaufanych producentów. 

Koniec z mitami na temat pieczenia chleba

Wokół domowego pieczenia chleba narosło bardzo wiele mitów, które najczęściej mają odstraszać od próby stworzenia piekarni we własnym mieszkaniu. Jednym z najczęstszych argumentów przywoływanych przez przeciwników tego rozwiązania jest rzekoma nieopłacalność domowych wypieków. Krytycy twierdzą, że jest to zajęcie drogie, mieszkanki mąk trzeba kupować w specjalnych sklepach, a piekarnik zużywa wiele prądu. Fakty natomiast są takie, że mieszanka do wypieku chleba w naturalniezdrowe.pl wcale nie jest droga, szczególnie jeśli uświadomić sobie, jak dużo pieczywa można z niej uzyskać. Ponadto, domowy chleb dłużej zachowuje swoją świeżość, piecze się go raz na kilka dni. Jest bardziej pożywny, zjada się go więc mniej. To wszystko sprawia, że upieczenie chleba z domu jest tańsze od jego zakupu w piekarni. Jeśli tylko masz ochotę na eksperymenty, możesz dodawać do mieszanek różne składniki (żurawinę, nasiona, czarnuszkę, zioła). Ceny tego typu chlebów są znacznie wyższe w piekarni, ty zaś aby je przygotować do sprawdzonej mieszanki musisz jedynie dorzucić garść ulubionego dodatku. 
Koniecznie trzeba zdementować także mit o tym, jakoby pieczenie chleba było bardzo żmudną i czasochłonną pracą. Oczywiście kiedyś pieczenie chleba trwało bardzo długo, natomiast dzisiaj dzięki gotowym mieszankom, przygotowanym specjalnie składnikom i nowoczesnym urządzeniom zadanie to wcale nie zajmuje wiele czasu. Trwa z reguły mniej niż 30 minut. Jeśli korzystasz dodatkowo ze specjalnych urządzeń do gotowania (np. Thermomixa), cały proces wymaga z twojej strony jeszcze mniej pracy. 

Dlaczego warto piec chleb samodzielnie?

Coraz więcej mówi i pisze się o tym, że ważne jest, abyśmy wiedzieli, co jemy. Mamy możliwość bardzo różnorodnego wykorzystania naturalnych produktów, o czym można się przekonać na https://naturalniezdrowe.pl/blog. Samodzielne pieczenie chleba jest jednym ze sposobów na poprawę jakości codziennego jedzenia. Wiesz dokładnie, co znajduje się w przygotowanym przez ciebie pieczywie, możesz uzupełniać je o cenne dodatki (żurawinę, śliwki, czarnuszkę). Chleb taki jest pozbawiony sztucznych wypełniaczy. To pożywne, zdrowe i sycące pieczywo, którego jakości można być pewnym. Paradoksalnie okazuje się, że zdrowe, domowe jedzenie jest tańsze od tego sklepowego, pod warunkiem, że bazujesz na sprawdzonych produktach wysokiej jakości. 
 
 

 

 

...