Otard i golf – prestiżowe partnerstwo
Autor:
Istnieje wiele marek, które kojarzone są z sukcesem, prestiżem,
wielkim światem. Jedną z nich jest francuski koniak Otard. Marka trunku, zaliczanego do alkoholi z segmentu premium, związała swe działania z równie prestiżową dyscypliną sportu – golfem.
Niestandardowy pomysł na markę
W obecnych czasach, w dobie unifikacji i standaryzacji, firmom
niełatwo znaleźć element wyróżniający produkt na tle konkurencji.
Coraz częściej zdarza się, że firmy wkraczają do świadomości
konsumentów nie za pomocą samych artykułów, ale łącząc produkty z
konkretnym stylem życia.
Marka ekskluzywnego koniaku Otard, z portfolio Bacardi-Martini
Polska Sp. z o.o., łączy swoje działania z golfem. Historia golfa w
Polsce sięga początków XX wieku. Przed 1939 rokiem na ziemiach
dzisiejszej Polski istniały pola golfowe w Warszawie, Powsinie,
Gdańsku, Łańcucie i Katowicach. Najstarszy klub golfowy w Bad
Sazbrunn (dzisiejszym Szczawnie Zdroju), odwiedzany był przez całą
europejską elitę. Obecnie dyscyplina ta cieszy się coraz większą
popularnością, a liczba pól golfowych, turniejów i przede wszystkim
zwolenników tego ekskluzywnego sportu stale rośnie. Niezmienne
pozostaje jedno: golf nadal kojarzony jest z prestiżem i
elitarnością. Dlatego też marka Otard zdecydowała się wykorzystać tę
wyjątkową dyscyplinę dla wzmocnienia swojego wizerunku a tym samym
wyróżnienia się wśród konkurencji.
Otard i golf to dwuletnia historia, oparta na prestiżowym
partnerstwie i wzajemnym wykorzystaniu wartości jakie niosą za sobą
marka wyjątkowego koniaku i elitarna dyscyplina sportu. Współpraca
Otarda z golfem rozpoczęła się w kwietniu 2006 roku. Od tego czasu
ten wyśmienity trunek towarzyszy golfistom na wielu prestiżowych
turniejach organizowanych w całej Polsce i wspiera tym samym rozwój
tej dyscypliny w naszym kraju. Otard był obecny na takich turniejach
golfa jak m.in.: „Orbis – Accorhotels Challenge”, „BNP Paribas
Private Bank Corporate PRO-AM”, „French Connections, Polish Open”,
„DHL Golf Trophy 2007”, „Dell PZG Masters”. Marka wraz z Polskim
Związkiem Golfowym dwukrotnie współorganizowała uroczyste gale,
podsumowujące mijające sezony i rozpoczynające kolejne. W wybranych
turniejach marka była fundatorem nagród dla zwycięzców rozgrywek w
danej kategorii. Przykładowo w 2007 roku Otard ufundował nagrody dla
najlepszych golfistów-amatorów, zwycięzców Polskiego Rankingu
Golfowego 2006 w kategorii Otrad Best Mid Amateur. Podczas każdego
wydarzenia, zarówno turnieju, jak i gali uczestnicy sportowych
rozgrywek oraz zaproszeni goście mają niepowtarzalną okazję poznana
unikalnego smaku i aromatu luksusowego koniaku Otard.
Sztuka degustacji
Koniak Otard należy do trunków, które właściwie degustowane
pobudzają zarówno węch, wzrok,
jak i smak. Powinno się go pić w stanie naturalnym, jako "digestif",
bez żadnych dodatków, nawet kostek lodu. Taki sposób degustacji
pozwoli w pełni poznać niezwykły smak i bogaty aromat tego trunku.
Czystej formie koniaku Otard wierni pozostają jedynie koneserzy tego
gatunku. We Francji do czasu drugiej wojny światowej podawany był w
restauracjach i kawiarniach pod nazwą "fine a l'eau", rozcieńczony
wodą: świeżą lub mineralną. Tylko najwytworniejsze koniaki zostawiano
na koniec posiłku, jako zwieńczenie, deser. Dzisiaj coraz częściej
koniak podawany jest z wodą, tonikiem czy lemoniadą. Jeżeli chodzi o
kształt kieliszka, to najwięcej zwolenników ma baniasty kieliszek
tzw. balonówka, który umożliwia „zawirowanie” trunkiem, a tym samym
uwolnienie bukietu zapachowego. Według znawców, idealny kieliszek ma
kształt tulipana: lekko zwężający się ku górze, co ułatwia
zagęszczenie zapachów przed ich całkowitym rozwinięciem. Niezależnie
jednak od kształtu kieliszka, bezwzględnie należy przestrzegać jednej
zasady. Szkło do koniaku powinno być idealnie czyste i pozbawione
wszelkich zapachów, tak aby nie zaburzało wyrafinowanych doznań
smakowych i zapachowych, których źródłem z pewnością jest koniak
Otard. Należy pamiętać o powolnym kołysaniu kieliszka tak, aby
jednocześnie dotlenić trunek. Dzięki temu, znad kieliszka zacznie się
unosić charakterystyczny dla koniaku Otard aromat. Powinno to zająć
kilka minut. Czynność należy powtórzyć 3-4 razy, a wtedy zmiany
zachodzące w bukiecie i aromacie staną się wyraźnie wyczuwalne.
...