Tradycyjne potrawy wigilijne

Autor:


Na wigilijną kolację często czekamy cały rok. Uwielbiamy tradycyjne potrawy, których smaki i zapachy kojarzą się nam z tymi, które królowały w domach naszych mam i babć. Szczegółowo planujemy menu, robimy listę zakupów, aż w końcu zaczynamy gotować… a wówczas nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Jak uniknąć stresu i kulinarnych wpadek, przygotowując tradycyjne potrawy wigilijne?

Przede wszystkim pamiętaj, że w kuchni nie musisz być tak doskonała jak Gordon Ramsay, ani też tak perfekcyjna jak teściowa. Przygotowanie wigilijnej kolacji wymaga wiele wysiłku, więc powinnaś wcześniej zaplanować menu i sporządzić listę zakupów. Niektóre potrawy można zrobić znacznie wcześniej i po prostu zamrozić. Jednak byś nie siadała do uroczystej kolacji zmęczona i niewyspana z powodu nocnego lepienia pierogów, zawczasu sprawdź, jakie gotowe potrawy lub półprodukty możesz wykorzystać. Dziś gotowe dania mrożone są wprost niezastąpione, a ich smak i zapach urzeka nawet prawdziwie wyrafinowanych smakoszy. Zatem zaczynamy.

Czerwony barszcz czy zupa grzybowa?

Nie da się ukryć, że zarówno barszcz z uszkami , jak i grzybowa to najpopularniejsze zupy wigilijne. Jednak w wielu regionach Polski tych zup się nie podaje. Na Podhalu trudno sobie wyobrazić uroczystą kolację bez postnej kwaśnicy. W Wielkopolsce w wigilijny wieczór bardzo często serwuje się białą zupę rybną, na Podlasiu grzybowy barszcz, a na Kaszubach brzad, czyli zupę z suszonych owoców i ziemniaków.

 Jeśli jednak chcesz postawić na jedną z tych najpopularniejszych zup to możesz sobie znacznie ułatwić pracę, stawiając na doskonałe uszka mrożone, które wystarczy ugotować tuż przed podaniem. Do wyboru masz uszka z grzybami leśnymi, albo uszka z kapustą i grzybami w zależności od upodobań domowników i zaproszonych gości. Warto zwrócić uwagę, że gotowe uszka mrożone przygotowywane są  z mąki powstałej z pszenicy durum, a kapusta je kiszona w naturalny sposób. Gdy zdecydujesz się podać zupę grzybową, to także przygotujesz ją w kilka chwil. Zupa grzybowa z podgrzybkami zadowoli najbardziej wybrednych biesiadników. Ugotowany wcześniej bulion, świetnie skomponowana, gotowa mrożonka z prawdziwymi grzybami, a nie z pieczarkami, odrobina śmietany i wszyscy goście przy stole będą mlaskać ze smakiem.

Wigilijna ryba w 15 minut

Najprostszym rozwiązaniem jest usmażenie filetów z tradycyjnego karpia. Świeżutkie filety warto kupić kilka dni wcześniej, oczyścić i zamrozić. Dzień przed wigilią wyjmij je z zamrażalnika i rozmroź w lodówce. Usmaż je tuż przed kolacją, a będą soczyste i pachnące. Zwykle dużym powodzeniem cieszą się ryby w galarecie, ale to wymaga więcej pracy i najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Rybę trzeba krótko podgotować się w esencjonalnym wywarze warzywnym, a tu warto ułatwić sobie pracę. W sklepach dostępna jest przecież  świetnie skomponowana, mrożona włoszczyzna, dzięki której powstaje wywar o pełnym bukiecie warzywnego smaku i zapachu. Możesz też postawić na śledzie w każdej postaci, bo to ulubione potrawy większości Polaków.

I choć warzywa na wigilijnym stole nie bardzo należą do tradycji, to jednak warto pójść za głosem rozsądku i podać coś także dla zdrowia. Aby nie kombinować zbyt dużo, a zachwycić gości dobrym smakiem, wystarczy sięgnąć po mrożone warzywa na patelnię. Przemyślane kombinacje warzyw i kapitalne przyprawy zapewnią Ci kulinarny sukces. Możesz też zdecydować się na prostsze dania i wybrać brokuły mrożone lub fasolkę, którą okrasisz bułką tartą z masełkiem i migdałami uprażonymi na suchej patelni.

Pierogi, moskole i… knedle ze śliwkami

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez pierogów, które trzeba jednak przygotować wcześniej. Wytrawne gospodynie robią je nawet dwa, trzy tygodnie przed wigilią. Jeśli jednak nie jesteś pierogową mistrzynią lub po prostu doba jest dla Ciebie zbyt krótka, nie wahaj się sięgnąć po świetne mrożone pierogi z kapustą i grzybami, po pierogi z grzybami lub nawet te ruskie. Szybko, sprawnie i ze stuprocentową gwarancją, że danie będzie udane. Warto także postawić na gotowe moskole, a na deser przygotować łazanki z makiem lub zgodnie z podhalańskim zwyczajem można podać knedle ze śliwkami.

...