Spalacze tłuszczu – czym są i kiedy warto po nie sięgnąć?

Autor:


Ciepłe, wiosenne dni i wizja zbliżającego się lata i wylegiwania na plaży skłaniają nas do krytycznego spojrzenia na swoje ciało i chęci naprawienia tego, co w nim niedoskonałe. Wtedy zwykle „bierzemy się za siebie” – zaczynamy liczyć kalorie i wprowadzać do naszego rozkładu dnia ćwiczenia fizyczne. Kiedy jednak efektów wciąż nie widać, warto dać szansę spalaczom tłuszczu.


Uzyskanie wymarzonej sylwetki okupione jest ciężką i długą pracą. Niestety zdarza się, że mimo liczenia kalorii spożytych w ciągu dnia i wprowadzenia do rutyny dnia codziennych ćwiczeń, waga nie chce ani drgnąć a centymetr pokazuje ten sam obwód w pasie. Zwłaszcza teraz trudno jest zgubić zbędne kilogramy, gdy przez lockdown aktywność fizyczna jest mocno ograniczona, a przebywanie w domu zachęca do spożywania gotowych dań, podjadania słodyczy i słonych przekąsek. Z pomocą mogą przyjść spalacze tłuszczu. Czym są i co warto o nich wiedzieć?

Spalacze tłuszczu – co to takiego?

Spalacze tłuszczu to suplementy diety, których zadaniem jest uruchamianie w organizmie procesów spalających tkankę tłuszczową. Ponadto spalacze tłuszczu zapobiegają odkładaniu tkanki tłuszczowej. W końcu też, ze względu na zawarte w nich składniki (głównie ekstrakty roślinne, kofeinę i witaminy) spalacze tłuszczu pozytywnie wpływają na koncentrację, utrzymanie dobrego samopoczucia i dodają energii. Więcej o właściwościach spalaczy tłuszczu przeczytasz na stronie: https://trec.pl/odzywki-i-suplementy/spalacze-tluszczu/.

Jakie są rodzaje spalaczy tłuszczu?

Spalacze tłuszczu stanowią szeroką gamę produktów i choć celem ich wszystkich jest przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej, różnią się składem i sposobem działania. Możemy wyróżnić następujące preparaty:

Czy spalacze tłuszczu są bezpieczne?

Ogólnie tak - stosowanie spalaczy tłuszczu jest bezpieczne, ponieważ w ich skład wchodzą bezpieczne, zdrowe i w większości naturalne składniki (np. zielona herbata, błonnik). Najwięcej ostrożności należy zachować przy zażywaniu termogeników. Są stany organizmu, w których skutki wywołane przez termogeniki (m.in. podniesienie ciśnienia tętniczego) nie jest wskazane. Do takich stanów należą: ciąża, choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby neurologiczne.

...