Jak przygotować idealnie soczyste mięso w piekarniku?
Za każdym razem, gdy wyciągasz pieczeń z piekarnika czujesz zniewalający zapach? To świetnie, ale powinien mu towarzyszyć również smak – kruchy, soczysty i rozpieszczający kubki smakowe. Co zrobić, by nie przesuszyć mięsa podczas pieczenia? Wypróbuj nasze sposoby!
Dlaczego obsmażanie mięsa jest tak ważne?
Co możesz zyskać dzięki parze wodnej?
W uzyskaniu wysokiego stopnia soczystości mięsa mogą Ci pomóc odpowiednie sprzęty kuchenne, takie jak np. piekarnik parowy. Takie urządzenie łączy tradycyjne pieczenie z termoobiegiem i gotowanie na parze – wszystko dla jak najlepszego smaku dania na talerzu. Co możesz zyskać, piekąc w nim mięso?Za sprawą pary wodnej możesz nieco obniżyć temperaturę pieczenia, gdyż ta rozprowadzi ciepło równomiernie po całym piekarniku. Tym samym mięso straci mniej soków ze środka. Efekt? Pieczeń ma chrupiącą skórkę, pod którą skrywa się delikatne, miękkie i soczyste wnętrze.
Funkcjonalne piekarniki parowe znajdziesz m.in. w ofercie Electrolux. Co je wyróżnia?
- Termosonda, przy użyciu której możesz kontrolować temperaturę potrawy na każdym etapie przyrządzania.
- Czyszczenie katalityczne ułatwiające utrzymanie sprzętu w czystości, niemal bez wysiłku.
- Funkcja Steamify®, która pomaga w wyborze właściwych parametrów pracy urządzenia. Gdy ustawisz odpowiednią temperaturę pieczenia, piekarnik samodzielnie dopasuje do niej czas pracy oraz ilość pary wodnej.
- Aplikacja My Electrolux Kitchen sprawia, że możesz zarządzać pracą sprzętu za pomocą telefonu (również poleceniami głosowymi), nawet jeśli jesteś w innym pomieszczeniu.
- Wewnętrzna kamera – z jej pomocą będziesz mógł podglądać piekące się danie na ekranie telefonu, bez konieczności otwierania drzwiczek piekarnika.
Nie pomijaj marynowania!
Marynata nie tylko podkręca smak mięsa, ale przede wszystkim wpływa na jego kruchość oraz soczystość po upieczeniu. Aby jak najlepiej spełniła swoją rolę:- dodaj do niej jakiś kwaśny składnik, np. sok z cytryny lub ocet winny;
- wkładaj mięso do zimnej marynaty,
- drób i wieprzowinę marynuj od 12 do 24 godzin, a wołowinę, dziczyznę i jagnięcinę tak długo, jak możesz – nawet do 48 godzin;
- co jakiś czas obracaj mięso w marynacie, by dobrze nią nasiąkło.
...