Chleb codzienny – o czym trzeba pamiętać, otwierając piekarnię?
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez świeżego chleba czy też pachnących bułek. To one stanowią podstawę wielu dań, a ich smak jest niezwykle ważny. Oczywiście piekarnie zaskakują zarówno tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi recepturami, sięgają po bardzo różne dodatki, a także odważnie odpowiadają na zmieniające się trendy kulinarne. I dlatego jest coraz więcej opcji dla osób na dietach eliminacyjnych, dla tych, którzy chcą dbać o linię i o zdrowie i wiedzą, że wcale nie muszą przy tym rezygnować z pieczywa, ale mogą znaleźć opcje pełnoziarniste czy też o niskim indeksie glikemicznym. I pomimo tego że w marketach znaleźć można różne wypieki, to i tak najchętniej robimy zakupy w piekarni. Wówczas mamy świadomość, że sięgamy po wyjątkowe produkty. I z pewnością dlatego właśnie prowadzenie takiej działalności to w dalszym ciągu dobry pomysł na biznes.
- Liczy się jakość
- Czego potrzebujesz w piekarni?
- Co na stół?
- Dobry piec
- Rewelacyjny pomysł na pyszny biznes
Liczy się jakość
Szczególnie w piekarni klienci bardzo dużą uwagę zwracają na jakość chleba, bułek czy drożdżówek i ciast. Choć to produkty codzienne, to oczekują doskonałego smaku, świeżości oraz spełniania najwyższych standardów. Czasem taki tradycyjny chleb jest przypomnieniem smaków dzieciństwa i dlatego właśnie cenimy go wtedy najmocniej. Prowadzenie piekarni wymaga więc wiedzy, serca, najwyższej jakości składników oraz oczywiście niezbędnych narzędzi. To też zawód, który jest związany z pracą w nocy, więc trzeba mieć świadomość, że taki biznes prowadzi się inaczej. Warto oczywiście bardzo dokładnie zaplanować wyposażenie piekarni. To są rzeczy, na których się nie oszczędza, bo to się z czasem oczywiście zemści.Sam chleb w Polsce ma znaczenie symboliczne. Ma też długą i bogatą tradycję, a dodatkowo każdy region słynie ze swoich popisowych wypieków. Niezmiennie chętnie sięgamy oczywiście po chleby na zakwasie i chrupiące bułki. By powstały, musimy zadbać o odpowiednie wyposażenie piekarni.
Czego potrzebujesz w piekarni?
Zanim sięgniesz po koszyk do wyrastania chleba, trzeba będzie przygotować ciasto. Niezbędne w piekarni są oczywiście miksery planetarne. Pozwalają one szybko i dokładnie wyrobić masę. Są wydajne, a także w pewien sposób oszczędzają siły ludzi. O ile w warunkach domowych można wyrabiać ciasto ręcznie, to przy produkcji mniej lub bardziej masowej konieczny będzie profesjonalny sprzęt. I dlatego właśnie w piekarniach proces wyrabiania został już całkowicie zautomatyzowany. Mikser planetarny powinien zostać dobrany do wielkości lokalu i docelowej wydajności. Im większa produkcja, tym większy model powinien się pojawić na stanie. Same urządzenia są proste w obsłudze, a także odporne na działanie niekorzystnych czynników.Co na stół?
Dobry piec
To najważniejsze miejsce w piekarni. Wiele z nich pracuje w dalszym ciągu na dość tradycyjnych urządzeniach, choć oczywiście z rynku wypierają je nowoczesne modele, które są idealnie dostosowane do potrzeb. Piece są dostępne w różnych konfiguracjach i gabarytach. Bez problemu można je więc dopasować do konkretnych wymagań. Coraz częściej sięga się po piece modułowe, które mają wiele komór, a tym samym dają możliwość jednoczesnego wypiekania wielu różnych produktów. Poza tym niezmiennie popularne są piece konwekcyjne i konwekcyjno-parowe umożliwiające regenerację artykułów mrożonych.Rewelacyjny pomysł na pyszny biznes
Jak widać, asortyment piekarni jest bardzo szeroki, ale od niego właśnie w dużej mierze zależy to, jaki chleb zaproponujemy klientom. Jeśli będzie najlepszy, to oni wrócą, a wielu wypadkach na stałe będą związani z naszą piekarnią, a to właśnie w pewien sposób gwarantuje sukces. Liczą się oczywiście również pracownicy, ich doświadczenie oraz zaangażowanie i chęć, by na przykład uczyć się nowych rzeczy. Wówczas mikser, stół, koszyk do wyrastania chleba czy piec będą tylko narzędziami w rękach mistrzów.Jeśli chcesz otworzyć piekarnię w swoim mieście lub miasteczku, sprawdź, czego twoi klienci najbardziej potrzebują, czego szukają i za czym tęsknią. Ludzie są nieco zmęczeni jedzeniem z marketu i coraz częściej sięgają po taki chleb, który przypomina im śniadanie u babci i bułki, które nie robią się niezjadliwe następnego dnia. Jeśli możesz sprzedać wspomnienia i zapewnić najwyższą jakość, jesteś na dobrej drodze do sukcesu.
...