Wpływ witaminy D3 na organizm człowieka
Organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania szeregu witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach. Jedną z kluczowych jest witamina D, którą potocznie nazywa się słoneczną witaminą ze względu na to, że powstaje ona dzięki wystawianiu skóry na działanie promieniowania słonecznego.
Niestety w Polsce liczba słonecznych dni jest relatywnie nieduża, jej przyswajanie utrudnia też smarowanie skóry kremem z wysokim filtrem UV i ukrywanie jej pod ubraniami oraz częste kąpiele. W okresie jesienno-zimowym konieczne bywa suplementowanie się witaminą D, aby ustrzec się przed apatią, stanami depresyjnymi, obniżoną odpornością, brakiem energii i sennością.
Czy znasz wszystkie właściwości witaminy D3?
Witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego jest on konieczny do jej prawidłowego przyswojenia. Niedobór tej witaminy przyczynia się do bóli mięśni i kości, szybkiego męczliwości, bezsenności, biegunki, nadwagi, ogólnego osłabienia, spadku odporności, nadciśnienia, zaburzenia łaknienia, chorób przyzębia. U osób ze zmniejszonym stężeniem witaminy D obserwuje się podatność na złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego, zniekształcenie sylwetki, zaburzenia na tle nerwowym, stany zapalne skóry, utratę zębów, osteoporozę, rozwój chorób nowotworowych, przyspieszone starzenie się organizmu, rozmiękanie kości, pogorszenie słuchu, choroby o podłożu autoimmunologicznym.
Witamina D występuje zarówno w roślinach, jak i produktach odzwierzęcych. Jej niedostateczna ilość w diecie sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych, które stały się plagą XXI wieku. Reguluje ona poziom cholesterolu we krwi, chroni przed zawałem serca, udarem mózgu i chorobą wieńcową. Witamina D hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.
Dlaczego witamina D jest ważna dla naszego zdrowia?
Ma wpływ na gęstość i mineralizację zarówno kości, jak i zębów. Bez niej niemożliwe byłoby dostarczenie kościom wapnia i prawidłowe jego wchłonięcie. Niepozorna witamina D3 stabilizuje nawet poziom cukru we krwi, chroni przed zbyt wysokim stężenie glukozy, przeciwdziała następstwom cukrzycy. Witamina D ma wpływ na proces odchudzania, jej dostateczna ilość wręcz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, czyli utratę zbędnych kilogramów. Z kolei niedobór tej witaminy stanowi czynnik stresowy dla organizmu, co sprzyja otyłości i nadwadze. Witamina D wpływa na uczucie łaknienia – jeśli będzie na optymalnym poziomie, to nie trzeba martwić się wilczymi napadami głodu, bo odpowiada ona za poczucie sytości.
Warto wobec tego nie tylko wystawiać skórę bezpośrednio na działanie promieniowania słonecznego, ale też zwiększyć podaż tłustych ryb, żółtek jaj i masła w diecie. Są to naturalne źródła tej cennej witaminy. W celach suplementacji warto sięgnąć po witaminę D3 na Eco&Fit.
...