Zaparcia - czy są groźne?
Zaparcia to problem, z którym boryka się coraz więcej osób. Niestety tryb życia jaki prowadzimy, a w szczególności codzienna dieta, ze względu na brak czasu nie jest urozmaicona i sprzyja zaparciom. Zbagatelizowanie problemu jest drogą donikąd. Jakie są objawy zaparć? Jak sobie z nimi radzić? Przyjrzyjmy się tematowi z bliska.
Kiedy mamy do czynienia z zaparciami?
Jeśli w ciągu tygodnia wypróżniamy się rzadziej niż 3 razy, aboca melilax to wyrób medyczny, który pozwoli na natychmiastową ulgę i szybkie załatwienie swoich fizjologicznych potrzeb. Kilkudniowy, jednorazowy brak stolca nie jest powodem do zmartwień. Sytuacja musi się regularnie powtarzać, by móc powiedzieć o objawach charakterystycznych dla występowania zaparć.
Przyczyny występowania zaparć
Zacznijmy od zdefiniowania pojęcia pasaż jelitowy. Jest to okres czasu, jaki jest potrzebny, by zjedzone przez nas pożywienie przemieściło się przez cały przewód pokarmowy. Dorosła, zdrowa osoba potrzebuje na wykonanie tej czynności mniej niż 72 godziny. Warto jednak zaznaczyć, że jest to tylko odgórnie przyjęta norma, a czas trawienia to sprawa wysoce indywidualna. Patologia pasażu jelitowego występuje wówczas, gdy czas przemieszczenia pokarmu przez przewód pokarmowy przewyższa 72 godziny, co prowadzi to zaparć. W związku z tym, bezpośrednią przyczyną występowania tej przykrej dolegliwości jest mówiąc potocznie zbyt leniwe jelito, jednak co powoduje taki stan?
-
Głównymi przyczynami występowania zaparć są:
-
nieregularne i niezdrowe odżywianie,
-
przyjmowanie zbyt małej ilości płynów,
-
powstrzymywanie stolca,
-
nagminne stosowanie leków rozluźniających,
-
przyjmowanie silnych leków przeciwbólowych, nasercowych oraz leki przyjmowane przy chorobach nerek.
Jak zapobiegać zaparciom?
Istnieje kilka skutecznych metod na zapobieganie powstawaniu zaparć. Przede wszystkim należy dążyć do regularnych pór dnia wypróżniania. Po drugie, pszenne pieczywo warto zamienić na pełnoziarniste, jeść więcej warzyw i owoców, kasz czy jogurtów. Należy także unikać czekolady, kakao, jajek czy białego ryżu. Warto także jeść często, lecz małe porcje. Najlepiej 4-5 razy dziennie.
By zapobiegać zaparciom należy wypijać codziennie minimum 1.5 litra wody. Najlepiej wybierać wodę mineralną niegazowaną. Warto także codziennie chodzić na spacery bądź uprawiać poranną i wieczorną gimnastykę. Ruch i aktywność fizyczna sprzyjają regularnym stolcom.
Jak poradzić sobie z zaparciem?
Walkę z zaparciami należy rozpocząć od jak najbardziej naturalnych metod. Z dobroczynnych właściwości na zaparcie znane są takie produkty spożywcze jak:
-
suszone śliwki,
-
rodzynki,
-
figi,
-
daktyle,
-
nasiona lnu.
Takie metody są dobre w doraźnych przypadkach występowania zaparć. W przypadku regularnych problemów z zaparciami naturalne metody przestają być skuteczne, organizm przyzwyczaja się i uodparnia na pożywienie o działaniu przeczyszczającym. Gotowe środki przeczyszczające są bardzo skuteczne, jednak również należy stosować je bardzo ostrożnie i z tzw. „umiarem”. Substancję syntetyczne zawarte w preparatach medycznych o działaniu przeczyszczającym mogą niekorzystnie działać na układ pokarmowy.
Zaparcia to uciążliwa przypadłość, na którą cierpi wielu z nas. Nauczymy się z nią odpowiednio walczyć i zapomnijmy o przykrym problemie raz na zawsze.
...