WIWAT POMIDOROWA!
Autor:
Zupa pomidorowa to według badań najbardziej lubiana zupa przez Polaków. Zarówno ci, którzy jadali obiady w szkolnej stołówce, jak i ci, którzy mieli ciepły obiad podany w domu, a wcześniej przygotowany przez mamę lub babcię, najmilej wspominają klasyczną pomidorową. Przygotowywana na różne sposoby, czy to zabielana, czy podawana z makaronem lub ryżem, za każdym razem przywołuje niezatarte wspomnienia z beztroskich dziecięcych lat.
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez zupy pomidorowej. Gości na naszych stołach od najmłodszych lat. Dorośli podają zupę pomidorową, młodzież po prostu pomidorówkę, a najmłodsi miłośnicy tej pomarańczowej strawy proszą rodziców o przygotowanie pimidolowej – niezgrabnie, acz uroczo łamiąc przy tym język.
Fani tej najpopularniejszej z zup na jej cześć przygotowali nawet festiwal, który odbywa się co roku latem, w nadmorskim Kołobrzegu.
Co jest takiego w tej zupie, że skrada serca smakoszów w każdym wieku? Przecież to, zdawałoby się, wyłącznie wywar, warzywa, pomidory oraz ryż naprzemiennie podawany z makaronem. Czy to chęć powrotu do klasycznych smaków, czy może przesyt kuchniami orientalnymi, a może po prostu podkreślenie siły tradycji kulinarnych?
Jakie by nie były powody uwielbienia zupy pomidorowej, jedno jest pewne, to świetny wybór.
Zupa sama w sobie, pyszna, obfita w warzywa, gęsta, a przede wszystkim ciepła, to najbardziej pożądane i pożywne danie, jakie możemy zaserwować naszemu organizmowi. Zaspokoi nasz apetyt, zniweluje uczucie głodu, a przy okazji dostarczy wielu witamin i składników mineralnych, takich jak potas, magnez i żelazo. Dodatkowo zawiera pokłady błonnika, który jest niezbędnym elementem przyspieszającym metabolizm. Porcja ciepłej odżywczej zupy może przyczynić się do zbilansowania diety. Ponieważ głównym składnikiem zup jest woda i niskokaloryczne warzywa, jedzenie jej nie tuczy. Dodatkowo woda użyta do przygotowania zupy nie straci swoich właściwości, dlatego w dużym stopniu ułatwi trawienie, wyreguluje ciśnienie krwi oraz temperaturę ciała.
A teraz do tego wszystkiego dodajmy pomidora. Popularne warzywo, które oprócz oczywistych walorów smakowych, jest gwarantem naszego zdrowia.
Pomidory przybyły do Polski wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Tam z kolei przywędrowały aż z Ameryki Południowej. To właśnie stamtąd, z języka Azteków pochodzi określenie pomidora – tomat – przejęte przez wiele europejskich języków. Polski pomidor pochodzi z języka włoskiego i oznacza złote jabłka.
Pomidory mają nam wiele do zaoferowania, są niskokaloryczne i doskonale poprawiają trawienie. Piękne, okrągłe i pachnące czerwone kule to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają przede wszystkim wiele witamin z grup A, B i C, a także mnóstwo potasu i żelaza. Istotnym składnikiem jest także likopen, który odpowiada za wyrazisty, piękny kolor pomidora. Likopen posiada niezwykła moc, zapobiega jednej z najczęściej pojawiających się odmian nowotworu u mężczyzn – raka prostaty.
Połączenie walorów smakowych i zdrowotnych przyczyniło się do powstania najlepszej z najlepszych zup (tak przynajmniej sądzi większość Polaków).
Być może w dużej mierze do popularności pomidorowej przyłożyła się absolutna łatwość w jej przygotowaniu. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby przyrządzić doskonałą pomidorówkę. Dodatkowo, szeroko dostępne na rynku przetworzone pomidory pomagają w szybkim wyczarowaniu aromatycznej i wyjątkowej strawy, która po dodaniu kilku listków bazylii potrafi zmienić się w wykwintne danie. To kolejna zaleta tej niepowtarzalnej zupy, która za sprawą kilku dodatków z poczciwej pomidorówki staje się szlachetną zuppą al pommodoro.
Opcja dla zapracowanych fanów zupy pomidorowej to sięgnięcie po nisko przetworzone pomidory. Są one zbierane w momencie, kiedy mają najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Dzięki temu pozostają zdrowe i pachnące. Zabieganym zaoszczędzają czas, który przy świeżych pomidorach dodatkowo trzeba przeznaczyć na sparzanie, siekanie i przecieranie. Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanych przez nas przetworów. Wybierajmy te produkty, które nie są konserwowane chemicznie, ale co najwyżej doprawiane kwaskiem cytrynowym.
Takim przykładem są chociażby produkty należące do renomowanej włoskiej firmy CIRIO. Od ponad 150 lat firma ta dostarcza włoskich, aromatycznych pomidorów w różnej postaci, od krojonych do przecieranych. Passata Rustica, nowy produkt CIRIO to drobno krojone pomidory w gęstym sosie, przy pomocy których łatwo i szybko możemy przygotować ulubioną zupę wszystkich pokoleń. Wystarczy dodać zawartość butelki do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego, wymieszać i przyprawić do smaku. Pomidorowa rządzi!!!!
Passata Rustcia kosztuje około 7zł i dostępna jest we wszystkich dobrych sklepach spożywczych.
...