Sudtirol - Kraj Przyjemności

Autor:


Południowy Tyrol leży na styku dwóch obszarów kulturowych i pozostaje pod wpływem trzech kultur: niemieckiej, włoskiej i ladyńskiej. Odmienne style życia - od alpejskiego aż po śródziemnomorski - wywierają do dziś ogromny wpływ na ten region. Tutaj łączy się piękno majestatycznego świata gór z zaletami klimatycznymi Morza Śródziemnomorskiego. To wszystko uczyniło Południowy Tyrol tym, czym jest on dziś, regionem pełnym kontrastów, który zachęca do odkrywania jego uroków. Południowy Tyrol to zarówno relaks jak i aktywność. Tutaj ma się czas na radości życia. Dotyczy to nie tylko osób rozkoszujących się życiem i spędzających urlop w Tyrolu, ale również samych Południowych Tyrolczyków. Alpejsko-śródziemnomorski raj dla smakoszy oferuje pod względem kulinarnym chrupiące i soczyste jabłka, łagodnie wędzoną szynkę oraz pierwszorzędne wina, ale również kreacje kulinarne i autentyczną kuchnię regionalną ze śródziemnomorskim akcentem. Produkty regionalne są dostępne w prawie wszystkich miejscach gastronomicznych Południowego Tyrolu. Smak delikatnie doprawionej południowotyrolskiej wędzonki ChOG pasuje doskonale do każdej kanapki, sałatek czy zup. Z południowotyrolskich jabłek ChOG przygotowuje się są zgodnie z tradycją nadzienie do Äpfelkiachln (wypiek z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem) i strudel jabłkowy, ale również Apfelchutney (mus z jabłek i cebuli) do pieczonej polędwicy, do zup i sosów, do sorbetów na deser. Zdrowe owoce trafiły na szczyty kulinarnej hierarchii. Południowotyrolska gastronomia może polegać na regionalnych producentach również jeżeli chodzi o wina. Wina Südtiroler DOC Weine mają doskonałą markę: 98,8 procent win posiada znak DOC. Kreatywne spółdzielnie, dynamiczne winnice i entuzjaści winogrodnictwa wytwarzają je z areału 5 000 hektarów winorośli. Powstaje z nich szerokie spektrum win cechujących się indywidualnością i jakością; od win o prostej budowie aż po wina o złożonej budowie, które otrzymały ocenę „tre bicheieri” według Gambero Rosso . Dlatego kunszt kulinarny Południowych Tyrolczyków spotyka się z szerokim uznaniem. Przewodnik Michalin nagrodził w roku 2008 w Południowym Tyrolu dwanaście restauracji jedną gwiazdką, a 68 restauracji otrzymało od przewodnika kulinarnego "Gault Millau" od jednej aż do trzech „czapek“. Najbardziej uhonorowany został Norbert Niederkofler, szef kuchni restauracji St. Hubertus hotelu Rosa Alpina w St. Kassian/Alta Badia. Oba przewodniki kulinarne nadały mu najwyższe wyróżnienia w regionie Tyrolu Południowego: Michelin - 2 gwiazdki, a "Gault Millau" - 3 czapki (18 punktów).

...