Sałatkowa poWINNOść

Autor:


Nie ma powodu do kwaśnej miny – włoska renomowana firma CIRIO wprowadza na polski rynek wyborny ocet winny. Czy można rozsmakować się w occie? Tak, pod warunkiem, że skosztujemy prawdziwego, naturalnego octu winnego, dokładnie wyselekcjonowanego przez Włoskie Stowarzyszenie Winiarzy. Czasy, kiedy na półkach w sklepie znajdował się tylko ocet szczęśliwie minęły. Dziś mamy zaś całe półki pełne dziesiątek rodzajów octów. Wśród nich najbardziej popularny ocet winny. Dlaczego to właśnie on staje się niezbędny przy przyrządzaniu letnich potraw? Ocet winny to naturalny produkt wytwarzany z wina gronowego. Jego kwaskowaty smak przynosi orzeźwienie w wakacyjne upały, dlatego doskonale sprawdza się jako uzupełnienie letnich sałatek. Ocet winny CIRIO dostępny jest w dwóch wariantach – białym i czerwonym. To idealne proporcje zawarte w mieszance wyselekcjonowanych win sprawiają, że biały ocet winny ma lżejszy, a czerwony głębszy smak.

Zarówno biały, jak i czerwony ocet winny CIRIO ma stężenie 6% - to najzdrowsze, najlepiej przyswajalne zaawansowanie kwasowości. W occie winnym znajduje się wiele witamin, między innymi potas, fosfor i magnez. W czerwonym occie winnym znajdziemy również garbniki, które działają przeciwzapalnie i obkurczająco na błony śluzowe jelit. Ponadto ocet oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, przyspiesza spalanie tłuszczów i ku uciesze wszystkich pań hamuje apetyt.

Jakość wina, z którego przygotowywany jest ocet przekłada się na jakość samego octu. Im staranniej dobrane są wina, tym głębszy jest aromat octu. Dlatego też CIRIO polega na opinii ekspertów z Włoskiego Stowarzyszenia Winiarzy. To właśnie oni przygotowują mieszankę, która ma odpowiadać gustom klientów, a jednocześnie wyróżniać ocet CIRIO spośród innych. Niepewnym pozytywnych właściwości octu przypomnimy, że to naturalny całkowicie bezpieczny produkt. Przyspiesza przemianę materii i działa antybakteryjnie. Co ciekawe, we Włoszech pija się czasem rozcieńczony, posłodzony ocet jako aperitif.

Ocet to przyprawa, która potrafi udoskonalić smaki zarówno prostych, jak i wyrafinowanych dań. Jest istotnym składnikiem sosów, począwszy od wszystkich majonezowych, skończywszy na najbardziej tradycyjnym sosie vinaigrette. Zwykła zielona sałata skropiona kilkoma kroplami octu wymieszanego z oliwą z oliwek zmienia się w wytworne i smakowite danie.

Octu możemy używać w niewielkich ilościach, gdyż jego podstawowym zadaniem jest podkreślenie i wydobycie, a nie zagłuszenie walorów smakowych potraw.

Półlitrowa butelka octu winnego CIRIO kosztuje 7 zł.

...