Sernik cynamonowy z miodem
Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy przepis na sernik, który nie tylko wspaniale smakuje, ale także będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.
Składniki na spód:
-
120 g Masła z Piątnicy
-
240 g ciasteczek korzennych
-
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
-
500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
-
250 g Mascarpone z Piątnicy
-
200 g białej czekolady
-
400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
-
80 g miodu lipowego
-
15 g żelatyny
-
sok z ½ cytryny
-
1 łyżeczka cynamonu
-
zimna woda – do namoczenia żelatyny
-
pół szklanki wrzącej wody
Składniki dekoracyjne:
-
cynamon
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
-
Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
-
Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.
Przygotuj masę serową:
-
Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
-
W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
-
Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
-
Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
-
Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
-
Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
-
Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
-
Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
-
Przed podaniem posyp obficie cynamonem.
Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!
...