Sernik cynamonowy z miodem

Autor:


Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy przepis na sernik, który nie tylko wspaniale smakuje, ale także będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.


Składniki na spód:

Składniki na masę serową:

Składniki dekoracyjne:

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

  1. Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.

  2. Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.

 

Przygotuj masę serową:

  1. Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.

  2. W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.

  1. Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.

  2. Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.

  3. Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.

  4. Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.

  5. Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.

  6. Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.

  7. Przed podaniem posyp obficie cynamonem.

 Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!

...