Klopsiki serowe podane na sałatce z grillowanych szparagów i wstążek z cukinii.
Pyszny ser wprawia Cię w dobry nastrój? To bardzo możliwe, ponieważ udowodniono, że ser podnosi poziom SERotoniny, dzięki czemu potrafi zmienić zwykłe chwile w naprawdę pyszne momenty. A jak wykorzystać ser w przepisach? Zobacz nasze propozycje.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
1 ząbek czosnku
1 opakowanie sera kremowego Hochland w bloczku z ziołami
1/3 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka oleju
Na sałatkę:
200 g szparagów zielonych
1 cukinia
50 g miksu młodych liści sałat
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy z serkiem kremowym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy, żeby ser dokładnie się połączył z mięsem. Zwilżamy dłonie i formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i smażymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni na maśle grillujemy kilka minut szparagi, tak żeby pozostały nadal chrupiące. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i kroimy w za pomocą obieraczki wzdłuż w cienkie plasterki. Cukinię, sałaty i grillowane szparagi układamy w misce, a na wierzch dodajemy serowe pulpeciki.
Kartacze nadziewane serem
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 20 kartaczy
Składniki:
2 kg ziemniaków surowych
1 kg ziemniaków ugotowanych
1 jajko
1 łyżeczka soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy
200 g boczku wędzonego
1 cebula
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wykładamy na drobnym sitku nad miską i odciskamy dokładnie. Płyn zachowujemy i odstawiamy. Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Dodajemy naturalną skrobię, która zebrała się na dnie płynu po odciśnięci ziemniaków, mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Lepimy kartacze – nabieramy na rękę masę, rozpłaszczamy i układamy zwiniętym w rulon kawałek sera żółtego. Sklejamy, formujemy podłużnego kartacza i odkładamy na deskę. W międzyczasie, do dużego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Solimy. Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy kluski wypłyną na wierzch. Ugotowane kartacze podajemy z podsmażonym na maśle boczkiem z cebulką i opcjonalnie kwaśną śmietaną.
...