Salami – wędlina dojrzewająca

Autor:


Salami jest najszlachetniejszą z wędlin. O jej charakterystycznym smaku i aromacie decyduje zastosowanie wyselekcjonowanych kultur bakterii, naturalnych przypraw, wysoka jakość surowca oraz długotrwała technologia wyrobu.

Wędliny surowo dojrzewające należą do najdroższych, ale także najtrwalszych i najpożywniejszych wśród wędlin. Jak sama nazwa wskazuje (salare- solić) oprócz soli, ziół i naturalnych przypraw nie powinny zawierać innych składników konserwujących ani dodatków podnoszących wydajność produkcji. Ich trwałość kształtuje się w długim biologicznym procesie dojrzewania mięsa – pod wpływem bakterii oraz suszenia.

Właśnie do sprzedaży wchodzą trzy rodzaje salami - Parma, Salami z Zielonym Pieprzem oraz z Sezamem wprowadzone przez Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka". Jest to dojrzewające salami o specyficznym, unikalnym smaku i zapachu. Najwyższą jakość uzyskano poprzez dobór wysokogatunkowego mięsa wieprzowego oraz kilkutygodniowego procesu dojrzewania. Salami nie od razu trafia na sklepowe półki – najpierw wiele tygodni leżakuje w chłodnym pomieszczeniu – powoli paruje z niego woda, a smak dojrzewa. Dopiero gdy straci 1/3 wody, staje się pełnowartościowym produktem. Ponieważ nie jest poddawane obróbce cieplnej zachowuje wszelkie wartościowe kultury bakterii. Dodatkowo, w ofercie firmy Pekpol można znaleźć specjalne salami do pizzy – salami pizza oraz salami pepperoni pizza. Salami powstaje z wyselekcjonowanego kawałka mięsa i nadaje się doskonale do przyrządzenia w warunkach domowych wspaniałej włoskiej pizzy.

Salami to wyrób wymagający zaawansowanej technologii produkcji, dlatego żeby zaoferować produkt wysokiej jakości należy przeznaczyć spore nakłady na cały cykl produkcyjny. Salami najlepiej smakuje pokrojone w cienkie, niemal przezroczyste plastry. Powinniśmy przechowywać je w temperaturze 5-15 stopni w przewiewnym pomieszczeniu. W lodówce na najwyższej półce może leżeć do dwóch miesięcy. Jednak pokrojone w plasterki powinno być spożyte w ciągu 5 dni. Orientacyjna cena detaliczna salami Parma – Zakładów Mięsnych "Pekpol Ostrołęka" – 28-35 zł za kg.

Niskokaloryczna i pyszna sałata z salami
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 15 minut

Składniki: mała główka sałaty rzymskiej, 20 dag salami Parma, 3 papryki,
30 dag pomidorów koktajlowych, 5-6 szparagów, pół pęczka bazylii, cytryna, sos winegret.

Przygotowanie: Sałatę opłukać, liście rozerwać na kawałki i włożyć do miski. Oczyszczoną paprykę pokroić w paseczki. Pomidory koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Ugotowane i wystudzone szparagi pokroić w poziome paski. Warzywa i zwinięte w rozetki plasterki salami ułożyć na sałacie. Polać sosem winegret, lekko wymieszać. Posypać oderwanymi z gałązek listkami bazylii
i udekorować cytryną.

Porcja zawiera ok. 410 kcal.


...