Piracka paella z Hiszpanii

Autor: rm


Przedstawiamy przepis na Piracką paellę z Hiszpanii. Przepis można także znaleźć w książce pt. "365 smaków dla naszych dzieciaków".

Składniki:

4 piersi z kurczaka, pokrojone
1 pokrojona cebula
1 pokrojona zielona papryka
2 obrane i pokrojone pomidory
½ łyżeczki szafranu lub kurkumy
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 szklanki ryżu długoziarnistego
4 szklanki rosołu z kurczaka
500 g gotowanych krewetek
8 gotowanych małży
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podsmażamy na średnim ogniu kurczaka. Zdejmujemy z patelni. Wrzucamy cebulę i, mieszając, smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy zieloną paprykę, pomidory, szafran, czosnek, sól i pieprz do smaku. Dusimy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ryż, kurczaka, małże i krewetki. Zalewamy rosołem z kurczaka i delikatnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 50 minut. Posypujemy z wierzchu groszkiem, przykrywamy i dusimy, aż wilgoć się wchłonie, a ryż będzie miękki.

danie na 8 porcji

Uwaga: Paella to przyprawiana szafranem potrawa z Hiszpanii, przygotowywana z rozmaitych kombinacji ryżu, warzyw, mięsa i owoców morza. Słowo "paella" w języku starohiszpańskim oznacza patelnię.