Tarta z gruszkami

Autor: Anna Dzikowska


Ciasto:
20 dag mąki,
10 dag mielonych orzechów,
20 dag masła,
10 dag cukru,
2 żółtka,
1-2 łyżki śmietany,
szczypta soli

nadzienie:
80 dag gruszek z kompotu,
cytryna,
10 dag orzechów włoskich,
10 dag cukru,
laska cynamonu,
5-6 goździków,
3-4 łyżki brandy,

przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić je, rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć do formy. Spód ponakłuwać i piec 15 min w temp. 200 st. Na podpieczonym cieście rozłożyć połówki orzechów. Piec jeszcze 5 minut. Gruszki osączyć, 1/3 pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Zagotować szklankę wody z cukrem, przyprawami i skórką z połowy cytryny. Wrzucić pokrojone gruszki, gotować 5 min. Osączyć i wymieszać z brandy. Rozłożyć na cieście. Przykryć resztą gruszek. Powstały podczas gotowania syrop odparować do 50 ml i polać nim owoce. Tartę piec 15 min w temp. 180 st. Posypać paseczkami skórki z cytryny.

...