Chrupiące pierożki z nadzieniem z karpia podane z borowikami w śmietanie
Prezentujemy pomysł na wigilijny stół - Chrupiące pierożki z nadzieniem z karpia podane z borowikami w śmietanie. Czas przygotowania potrawy wynosi 1 godz.
Składniki:
Filet z karpia 500g
Cebula 1-2 szt.
Borowiki swieże lub mrożone 200g
Śmietana 30% 200 ml
Białe wino 50 ml
Mąka 2 szklanki
Jaja 1szt
Sól
Olej 150 ml
Produkty Kamis:
Koperek suszony
Pieprz biały
Przyprawa do ryb
Pieprz ziołowy
Z mąki, ciepłej wody, jaja, łyżki oleju przygotować ciasto na pierogi. Filet z karpia zmielić przez maszynkę na grubym sicie, dodać podsmażona na oleju, pokrojoną w drobna kostkę cebulkę doprawić przyprawa do ryb i pieprzem ziołowym. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nadziewać farszem z karpia, ugotować, następnie podsmażyć na złoto na oleju. Borowiki oczyścić, umyć pokroić w grube cząstki z cebulką, podlać winem, dodać śmietankę i koperek, gotować do uzyskania konsystencji sosu.
...