Spraw, aby Twoja dieta była źródłem szczęścia. Skomponuj swoje własną dietę i nie daj się jesiennej chandrze!
Brak słońca rano, wczesny zmrok południem, chłód dookoła, a za oknem brunatne barwy mokrych ogołoconych już drzew. Trudno jest wtedy o dobre samopoczucie. Wiele osób zapada w tym czasie na jesienno-zimową depresję. Jednak możemy się przed tym ustrzec, zwiększając ilość odpowiednich witamin i minerałów w diecie.
O stan naszego ducha najlepiej dbają: magnez, chrom, selen, cynk, a także witaminy z grupy B, witamina C.
• Witaminy z gr. B – potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni. Drożdże, kasze, pełnoziarniste pieczywo i warzywa strączkowe, warzywa liściaste – to produkty, w których należy szukać tych witamin .
• Magnez - łagodzi stres, poprawia nastrój. Źródłem są orzechy, kasza gryczana, pełnoziarniste pieczywo, czekolada, kakao.
• Witamina C – dodaje energii, wzmacnia układ odpornościowy. Duże ilości tego składnika są w: dzikiej róży, natce pietruszki, czarnej porzeczki, kiszonej kapuście i owocach cytrusowych.
• Chrom – niedobory tego minerału negatywnie wpływają na samopoczucie, a przy tym pojawiają się skłonności do tycia. Jest w wątróbce, żółtym serze, pieczywie pełnoziarnistym.
• Selen i cynk – podwyższają stężenie endorfin w organizmie (hormony szczęścia), zwalczają osłabienie. Cynk znajdujący się w czerwonym mięsie i owocach morza podnosi odporność. Selen występuje w płatkach kukurydzianych, pestkach dyni.
Śniadanie. Postaraj się, aby było ono spożyte na ciepło. Skomponuj owsiankę! Przygotuj ją na chudym mleku bądź wodzie. Wystarczą płatki owsiane, płatki jęczmienne , otręby pszenne. Zdrowym dodatkiem mogą być orzechy, a dodatek cukru zastąp owocami suszonymi. Możesz także w swojej kuchni wyczarować smaczną jajecznicę, do której dobrze jest dodać wyhodowany przez Ciebie szczypior.
II Śniadanie. Powinno znaleźć się w Twoim menu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest to czas, gdzie częściej nasz wychłodzony organizm domaga się dodatkowych kalorii. Warto zadbać o 5 posiłków dziennie, by zmniejszyć ryzyko napadów głodu. W ten sposób unikniesz też podjadania. Może to być jogurt z ziarnami zbóż, batonik müsli albo kunsztownie przygotowana kanapka z ciemnego pieczywa pełnoziarnistego, z wędliną lub serem, ale obowiązkowo z warzywami i posypane natką pietruszki!
Obiad. Na talerzu powinno być coś wysokobiałkowego – czyli potrawa mięsna albo rybna, a także węglowodanowego. Tu polecamy kasze, a w szczególności rozgrzewającą kaszę gryczaną. Może być też ryż brązowy, makarony z mąki razowej. Ważnym komponentem obiadu są świeże warzywa pod postacią surówek. Jednakże z uwagi na mały dostęp do nich polecane są też mrożonki.
Podwieczorek. Serwujemy owoc - bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Może być też niskotłuszczowy jogurt, kefir, maślanka.
Kolacja. Piąty posiłek w ciągu dnia. Powinien być lekkostrawny, tak aby nie obciążać żołądka na noc, ale również taki, byśmy nie musieli w nocy szperać w lodówce. Może to być ryż zapiekany z jabłkiem, bądź twarożek z jogurtem.
Nie zapominajmy w tym czasie także o przyprawach, a w szczególności o cynamonie, imbirze, kardamonie, wanilii i goździkach. Dodane do kawy, czy potraw znakomicie rozgrzeją w chłodne wieczory i pozytywnie wpłyną na nasz nastrój. Na filiżankę gorącej czekolady zaprasza Państwa.
...