Rozgrzewające i lecznicze dodatki do diety
Nadchodzą zimne dni. Przychodzisz zziębnięta do domu i jedyne o czym marzysz to ciepło. W domu szybko wskakujesz do wanny wypełnionej gorącą wodą z zapachowym olejkiem. O ile wieczorne rozgrzanie się w zaciszu domowych pieleszy jest banalne, o tyle w pracy, na zakupach czy podczas podróży takie łatwe już nie jest. Podpowiemy Ci, jak sprawić byś szybko się rozgrzała, nie dopadło Cię zimowe przeziębienie i cieszyć się białą zimą, nawet w pochmurne dni.
Po przyjściu do pracy/domu rozpocznij ogrzewanie od wypicia ciepłego napoju: herbaty, kawy czy mleka. Jednak nie może być to zwykła herbata czy kawa. Najważniejsze w całym rozgrzewającym dziele są dodatki. Od lat stosowane przez nasze babcie i prababcie, nie tylko mają walory smakowe, ale także zwalczają zimowe objawy przeziębienia jak np. katar czy kaszel. Udowodnione przez wielu naukowców z całego świata właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne niektórych dodatków do diety, tylko utwierdzają nas w przekonaniu, że babcie podając nam herbatę z malinami dobrze widziały co robią. Dodatków do kawy, herbaty jak również do potraw jest mnóstwo. Daj się ponieść fantazji, a na pewno znajdziesz swoje ulubione sposoby na rozgrzanie. Jeśli takich jeszcze nie masz, podpowiemy Ci jakie dodatki do jakich potraw czy dań stosować. A na samym końcu znajdziesz parę ciepłych rozgrzewających napojów.
Sok z malin idealnie nadaje się do herbaty i do budyniu. Jest w dalszym ciągu jednym z najskuteczniejszych i najzdrowszych leków na przeziębienie. Malinowe olejki działają rozgrzewająco, a zawarty w nich kwas salicylowy ma właściwości napotne.
Skórka z pomarańczy wspaniale współgra w herbacie i grzanym winie. Nadaje się także jako dodatek do spaghetti bolonese. Zapach pomarańczowej skórki roznoszącej się po domu, przypomina zapach świątecznej pomarańczy, a przy tym łagodzi bóle głowy. Zawarte w skórce pomarańczowej flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Mleko kokosowe pasuje zarówno do napojów takich jak mleko, kawa czy herbata, ale również nadaje się do zup – np. zupa dyniowa czy dań mięsnych.
Miód podajemy z mlekiem, herbatą lub grzanym piwem. Miód odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. Spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy u dzieci i zwiększa odporność na choroby u dorosłych.
Cynamon dodajemy do kawy, mleka, czekolady, serków, grzanego wina, a także do mięsa wieprzowego ze śliwkami. Często stosuje się go w czasie niestrawności, a także podczas ogólnego osłabienia. W zimie swoje zastosowanie znajduje, przede wszystkim w zmniejszeniu przekrwienia błony śluzowej nosa.
Kardamon pasuje do kawy, mleka, czekolady, serków oraz różnych deserów. Często zapominamy, że ma on dużo zastosowań w czasie leczenia przeziębienia. Łagodzi kaszel, a także zmniejsza zapalenie oskrzeli. Dodatkowo łagodzi niestrawność, odświeża oddech oraz zapobiega rozmnażaniu się wirusów i wzmacnia organizm.
Imbir jest odpowiedni do kawy, grzanego wina i piwa. Stosuje się go w celu ułatwienia trawienia, poprawienia krążenia, chroni przed zakażeniami układu pokarmowego i dróg oddechowych. Jest bogaty w substancje przeciwzapalne.
Wanilia pasuje do kawy, herbaty (cukier waniliowy), serków, naleśników, grzanego piwa i wina. Wanilię stosuje w formie nalewki, syropu w stanach gorączkowych oraz zaburzeniach trawienia.
Goździki nadają się idealnie jako dodatek do kawy, herbaty, grzanego wina i piwa, ale również pasują do pieczonej szynki np. w piwie. Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas zimowego przeziębienia lub grypy szybciej dojdziemy do zdrowia.
Papryka chili, mimo że rzadko jest przez nas stosowana jako dodatek do gorącej czekolady, powinniśmy o tym jej zastosowaniu nie zapominać. Chili można dodawać do każdego rodzaju mięsa. Papryka chili w celach leczniczych stosowana jest w stanach zapalnych dróg oddechowych, jako środek łagodzący przekrwienie błon śluzowych i oczyszczający drogi oddechowe ze śluzu.
Przepisy:
Herbata na mleku, z cynamonem i kardamonem
Zaparzyć mocną esencję z herbaty, wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać łyżeczkę miodu, cynamon, kardamon, czarny pieprz i/lub lukrecję.
Czekolada na gorąco z chili
2 rządki gorzkiej czekolady (90% kakao), 1 łyżeczka cukru brązowego (trzcinowego), 100 ml mleka skondensowanego, cukier waniliowy, szczypta cynamonu, szczypta chili, pół łyżeczki masła, mleko 2% jako dodatek.
Rozpuść czekoladę, dodaj do niej cukier waniliowy, cukier trzcinowy. Do rozpuszczonej czekolady dolewaj powoli mleko skondensowane, odrobinę mleka zwykłego gdy czekolada jest zbyt gęsta. Na koniec posyp chili i cynamonem.
Wieprzowina ze śliwkami – dla 4-6 osób
1½ kg wieprzowiny – szynki, sok z 2-3 limonek, 10 ząbków czosnku, 3-4 łyżki łagodnego chili, 4 łyżki oleju roślinnego, 2 cebule, 500 ml wywaru z kurczaka, puszka pomidorów bez skórki, 25 suszonych śliwek kalifornijskich, 1-2 łyżeczki cukru, szczypta cynamonu, szczypta ziela angielskiego, szczypta kminku, sól
Natrzeć wieprzowinę mieszanką soku z limonek, czosnku, chilli, 2 łyżkami oleju i soli. Wstawić do lodówki na noc. Osuszyć wieprzowinę odlewając marynatę do naczynia. Rozgrzać olej w naczyniu żaroodpornym i piec wieprzowinę aż się zarumieni. Dodać cebulę, odłożoną marynatę i wywar. Przykryć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180’C ok. 2-3 godzin, aż zrobi się miękka. Dodać pomidory, śliwki i cukier, przyprawić cynamonem, zielem angielskim i kminkiem, w razie potrzeby dodać chili. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200’C i piec ok. 20-30 minut.
...