Makowiec z kremem i polewą

Autor:


A może warto by pomyśleć na urozmaiceniem tradycyjnego przepisu na makowiec? Przedstawiamy wyborną alternatywę.

Składniki :

    * Masa makowa:
    * 30-40 dag maku
    * ½ kostki margaryny mlecznej
    * 6 jaj , olejek migdałowy
    * 6 dużych łyżek manny
    * 40 dag jabłek
    * 30 dag cukru – może być puder
    * ½ proszku do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)

    * Krem:
    * ½ szklanki mleka
    * 1½ łyżki manny
    * ¾ kostki margaryny lub masła
    * ½ szklanki cukru pudru

    * Polewa:
    * 2 łyżki wody
    * 2 łyżki cukru
    * 2 łyżki margaryny
    * 1 czekolada mleczna.

Sposób przygotowania:

Makowiec: Mak przekręcić 2 razy dodać żółtka utarte z cukrem i margaryną, dodać mannę i jabłka starte na grubej tarce – wyciśnięte z soku, następnie dodać pianę z białek (sztywną), olejek migdałowy, proszek do pieczenia, można dodać rodzynki i bakalie, orzechy, wszystko wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną herbatnikami i piec 50 minut w 200 *C. Krem: (kładziony na zimne ciasto) ½ szklanki mleka, 1½ łyżki manny – ugotować ¾ kostki margaryny lub masła, ½ szklanki cukru pudru – utrzeć razem i dodawać po łyżce ugotowanej manny wystudzonej dodać zapach arakowy lub sok z cytryny . Polewa: (na krem) 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny, 1 czekolada mleczna. Zagotować razem , przestudzić, wylać na krem. 

...