Szpinak w sosie serowym od FRoSTY
Szpinak ten jest wyjątkowo delikatny w smaku i zupełnie nie przypomina "zielonej papki", którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Nie wymaga on specjalnego rozmrażania przed podaniem, można go bardzo szybko przygotować na patelni lub w kuchence mikrofalowej (czas około 10-15 minut). Można go podawać jako smakowitą jarzynę do różnych rybnych i mięsnych dań obiadowych lub na sposób włoski z makaronami. Średnie wartości energetyczne i odżywcze na 100 g: 329 kJ/79kcal; białko 2,6g; węglowodany 3,9g; tłuszcze 5,9g.
Cena na półce około 6 zł.
Skąd nazwa sera Gorgonzola?
Nazwa sera pochodzi od nazwy włoskiej wioski leżącej w Lombardii. To stamtąd wywodzi się jego oryginalna receptura. Gorgonzola to jeden z pierwszych serów pleśniowych, był wytwarzany już w X wieku. Rodzaje Gorgonzoli:
Bianco - łagodny, bardzo miękki, a nawet lejący się i prawie pozbawiony pleśni
Dolce - lekko ostry, gęstszy, marmurkowy
Piccante - ostry, twardy, mocno przerośnięty pleśnią, o smaku korzennym
...