Pachnący, kuszący, słodki…rozgrzewający grzaniec

Autor:


Przyprawa do Grzańca Kamis to wyjątkowa mieszanka aromatycznych goździków, orientalnego kardamonu, mocnego imbiru, słodkiego anyżu i prawdziwego cynamonu z dodatkiem cukru. Pachnący, kuszący, słodki, o niepowtarzalnym smaku. Jak przygotować wyśmienity grzaniec?

Czerwone wino lub jasne piwo oraz koniecznie zestaw aromatycznych przypraw. Podgrzać, dodać, wymieszać. Nic prostszego. A jednak nie zawsze grzaniec smakuje tak, jak powinien. Sekretem udanego grzańca są przyprawy; to one decydują o jego charakterystycznym, korzennym zapachu, lekko piekącym smaku oraz właściwościach rozgrzewających. Warto więc sięgnąć po sprawdzoną  mieszankę - Przyprawę do Grzańca Kamis.

W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć się goździki, nie może zabraknąć cynamonu, powinien być miód lub cukier, wanilia, czasami gałka muszkatołowa a nawet imbir, anyż i kardamon. Przyprawa do Grzańca Kamis jest doskonale skomponowaną mieszanką egzotycznych przypraw korzennych pozwalającą na uzyskanie wyśmienitego grzanego piwa lub wina. Specjalnie dobrane składniki: goździki i cynamon, imbir, kardamon i anyż nadają grzańcowi unikalny aromat i słodkawą nutę. Do przyrządzenia doskonałego grzańca, na bazie tradycyjnych przypraw Kamis, należy użyć swojego ulubionego piwa jasnego (lekkiego, pełnego bądź mocnego) lub czerwonego wina (półsłodkiego lub półwytrawnego). Zawartość opakowania pozwala na przyrządzenie 0,5 l rozgrzewającego napoju.  Rekomendowana cena – 1,20 zł.




Co w grzańcu rozgrzewa i pachnie?

Goździki pochodzące z Indonezji, mają lekko drażniący, słodkawo-cierpki smak i korzenny aromat. W kuchni służą do przyprawiania ryb, drobiu i innych mięs oraz sosów. Są również nieodłącznym dodatkiem do szarlotek, pierników i niektórych kruchych ciast.
Imbir ma lekko cytrynowy, orzeźwiający zapach i palący smak. Świeży imbir powszechnie stosuje się do przyprawiania potraw z ryb, mięsa, warzyw. Zmielony natomiast jest ważnym dodatkiem do wypieków, zwłaszcza do tradycyjnych pierników.

Cynamon jest słodką przyprawą wykorzystywaną najczęściej do produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do doprawiania napoi. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej, jako składnik niezliczonych mieszanek przyprawowych do wszystkich rodzajów potraw, m.in. curry, przyprawa chińska "5 smaków".

Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i lekko gorzki smak. Stosowana jest zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Przyprawia się nią pierniki, ciasta, desery owocowe, kremy i budynie. Gałka muszkatołowa aromatyzuje kompoty, poncze, wino grzane i kakao.

Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony. Przyprawa znajduje zastosowanie w przygotowaniu potraw słodko – kwaśnych, mięsnych, warzywnych. Wzbogaca smak pierników, deserów mlecznych, grzanego wina.

Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.

Przepis na grzańca staropolskiego

Składniki: 0,5 litra piwa jasnego, 2 żółtka, 1 torebka Przyprawy do grzańca Kamis.Żółtko utrzeć z przyprawą,. Piwo zagrzać i stopniowo dolewać do żółtek, stale mieszając. Ponownie podgrzać, uważając aby nie zagotować. Można dodać 3-4 łyżki słodkiej śmietanki.

Grzaniec to idealny napój rozgrzewający, zarówno na szaleństwa karnawałowe, jak i na długie wieczory.


-=-

...