ALERGIA POKARMOWA
Coraz więcej młodych ludzi cierpi na alergię pokarmową. Wiele produktów spożywczych zawiera substancje, takie jak środki konserwujące, barwniki lub substancje zapachowe, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Najczęściej spotykane alergeny to: mleko, jaja, orzechy, warzywa, owoce (głównie cytrusy), czekolada.Niektóre produkty spożywcze mogą powodować u różnych osób zróżnicowane objawy alergiczne. Mogą do nich należeć problemy skórne, czyli: pokrzywka, zaczerwienienie, swędzenie, obrzęk twarzy (zwłaszcza warg). Ze strony układu pokarmowego może towarzyszyć choremu: swędzenie w jamie ustnej, opuchnięcie śluzówki jamy ustnej, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka. Ze strony układu oddechowego natomiast: trudności w oddychaniu lub atak astmy. Alergii pokarmowej nie da się wyleczyć, jednak unikanie produktów spożywczych, które wcześniej wywołały u nas reakcję alergiczną zminimalizuje do minimum nasze dolegliwości.Gdy alergia mocna daje nam się we znaki można udać się do lekarza- alergologa, który może przepisać leki przeciw alergiczne, np. Zyrtec.
...