Tradycyjny. Zmysłowy. Kontrowersyjny?
Słodki czy gorzki? Wieloletnia tradycja czy nowoczesność? Zdecydowana geometria kwadratu czy kobiece kształty? A może wszystkie te elementy zmieszać razem tak, aby powstał najbardziej niezwykły alkohol na świecie? Czy może być coś bardziej Cointreau-wersyjnego?
Taka tajemnicza mieszanka rzeczywiście istnieje, nosi nazwę Cointreau (wymawia się „kłantro”) i dała początek kategorii alkoholi triple-sec, czyli potrójnie destylowanych likierów (pomarańczowych).
Niezmienny smak… co roku od nowa
Wyjątkowa receptura Cointreau, nie zmieniona od 150 lat, nie pozwala na jego powielenie czy podrobienie. Bowiem dla jego twórców – francuskiej rodziny Cointreau - najważniejszy był ten jedyny, oryginalny smak i aromat, który raz ustalony, miał pozostać taki sam na zawsze. Dlatego, każdego roku, pracujący dla marki zespół kiperów, zajmujących się wyłącznie Cointreau, ustala od nowa proporcje słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych użytych do produkcji likieru. W zależności od zbiorów owoców, ich aromatu, intensywności, od nasłonecznienia terenów, gdzie rosły drzewka pomarańczowe, szukają oni receptury, która odtworzy mieszankę smaków identyczną z tą z 1875 roku.
Konieczność odtworzenia unikalnego, słodkiego smaku z delikatną nutką goryczy sprawia, że w jednej butelce Cointreau znajdują się składniki z dwóch półkul naszego globu. Plantacje w Santa Barbara w Hiszpanii oraz w Brazylii dostarczają skórek pomarańczy, które specjalnie obierane i suszone dają delikatną słodycz. Z kolei goryczkę, która sprawia, że triple-sec otrzymuje swoją wyrafinowaną nutę, likier zawdzięcza pomarańczom dojrzewającym na Haiti.
Idealnie przezroczysty likier kryje w sobie jeszcze jedną tajemnicę. Dzięki wyjątkowym właściwościom składników, po zetknięciu z lodem, w kieliszku Cointreau powstają opalizujące obłoki - obietnica orzeźwiającego, wyrafinowanego smaku. Pieszczota dla wszystkich zmysłów…
Cointreau w wielkim świecie
Świat Cointreau jest jak jego smak: pełne słońca pomarańcze, słodko-gorzka południowa nuta i ekscytujące procenty. Dlatego ambasadorem i symbolem marki musiał stać się ktoś wyjątkowy i intrygujący, ktoś, kto własną twórczością i charakterem mógł uosabiać pozorne sprzeczności zawarte w głębi tego likieru. Ktoś zmysłowy, a jednocześnie delikatny. Osoba bardzo kobieca, ale odważna, czasem nawet wyzywająca i właśnie… cointreau-wersyjna.
W 2007 roku twarzą Cointreau została Dita von Teese, najsłynniejsza na świecie tancerka erotyczna, ikona współczesnej popkultury, muza największych stylistów, słynąca z wyjątkowej elegancji, wyczucia stylu i zmysłowości, porównywana często do niezwykle czarujących tancerek burleski z lat 30-tych i 40-tych.
Cointreau chętnie współpracuje z projektantami mody. W Paryżu, znana projektantka mody i biżuterii - Irina Volkonskii, zaprojektowała dla marki pełną przepychu butelkę pokrytą złotem. Z kolei Catherine Malandrino, projektantka francuskiego pochodzenia pracująca w Nowym Jorku, została poproszona o stworzenie projektu oryginalnego „opakowania”. Znana z ubierania takich gwiazd jak Angelina Jolie, Madonna, Demi Moore czy Sarah Jessika Parker, stworzyła „kreację” dla specjalnej międzynarodowej limitowanej edycji likieru.
Ostatnio, po raz pierwszy, również polski projektant został zaproszony do współpracy z francuską marką. Mariusz Przybylski, projektant kreacji wielu gwiazd ze świata show-biznesu i autor eleganckich kolekcji męskich strojów wieczorowych, został poproszony o stworzenie specjalnego projektu, inspirowanego charakterystyczną kwadratową butelką Cointreau. Ujrzy on światło dzienne już w lutym tego roku.
Cointreau-wersje
Jako najstarszy i najsłynniejszy z triple-seców, Cointreau jest głównym składnikiem najbardziej popularnych drinków takich, jak: Margarita czy B52. Oprócz tego, ten bardzo kobiecy, seksowny likier, kryjący się za niezwykłym smakiem koktajlu Cosmopolitan, osiągnął szczyty popularności wraz z pojawieniem się serialu „Sex w Wielkim Mieście”. Najmodniejsze kluby Manhattanu zostały zdobyte przez francuski triple-sec.
Cointreau dostępne jest w pojemnościach 0,5L oraz 0,7L, poj. alk 40%.
Cointreaupolitan i Cointreaupolitan Star
- 50ml Cointreau
- 30ml soku żurawinowego
- 20ml soku z cytryn
Wszystkie składniki wymieszać, podawać z lodem w schłodzonym kieliszku do martini.
Aby uzyskać Cointreaupolitan Star, należy dodać szczyptę 24 karatowych złotych płatków.
Cointreau Bubbles:
- 40ml Cointreau
- świeże limonki lub sok limonkowy
- woda gazowana lub tonik
Wycisnąć sok z limonek do szklanki, dodać Cointreau i dopełnić wodą gazowaną lub tonikiem. Udekorować cienkimi plasterkami limonki.
Cointreau Tease (stworzony według własnego pomysłu Dity Von Teese)
40 ml Cointreau
20 ml soku jabłkowego
15 ml syropu Monin violet
15 ml świeżo-wyciskanego soku z cytryn
Brzeg kieliszka potrzyj świeżym imbirem.
...