Nie ma jak smalec!

Autor:


Za oknami śnieg i mroźna aura. Nic dziwnego, że zmieniają się nasze potrzeby jedzeniowe. Z każdym stopniem w dół na termometrze, rośnie temperatura uczuć do spożywanych potraw dających energię. Dlatego zima to idealna pora na rozsmakowanie się w wybornym smalcu.

Wyśmienicie smakuje smalec przygotowany we własnym zakresie. Jednak często nie mamy czasu, czy też możliwości aby go wykonać. Dlaczego nie mielibyśmy skosztować ten, który można kupić w naszych sklepach… Godnym polecenia i uwagi jest smalec przygotowany przez Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka”. W ofercie tej firmy znajdziemy Smalec z Kurpiowskiej Chaty. Produkt ten został przygotowany według tradycyjnej kuchni kurpiowskiej. Na uwagę zasługuje fakt podkreślany wielokrotnie przez kurpiowskie gospodynie, że nie tylko sam przepis na potrawę jest istotny, ale wszystko to co towarzyszy przyrządzeniu. Jedną z najistotniejszych rzeczy są składniki. Następnie sposób podania i przygotowania. Także metoda przechowywania żywności nadaje potrawie osobliwego smaku. Smalec z Kurpiowskiej Chaty został przyrządzony dokładnie według tych zasad. Dlatego jest to tradycyjny produkt, w smaku i zapachu przypominający smalec własnej roboty. Doskonale smakuje na pajdach świeżego chleba.

Smalec z Kurpiowskiej Chaty wytapiany jest w metalowych kotłach parowych z zamontowanym mieszadłem. Jest to tradycyjny kocioł, ponieważ nowoczesny wytop smalcu odbywa się w zamkniętych liniach produkcyjnych. W smaku poczuć możemy naturalne przyprawy – majeranek, czosnek, pieprz czarny. Dodawana jest także podsmażana cebulka, podkreślająca charakter tego tradycyjnego wyrobu. Smalec dostarczany jest do sklepów w kamionkowych garnkach i sprzedawany na wagę. Idealnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach, bankietach czy po prostu spotkaniach w grupie znajomych.

Można posmarować nim pieczywo, ale także postawić w glinianych słojach, a goście będę mogli samemu nabierać go na przygotowane kromki chleba. Warto posypać smalec np. świeżo posiekanym oregano czy bazylią.


...