Kaczka w pomidorach na specjalne okazje
Pomidory całe bez skórki od Podravki pochodzą ze śródziemnomorskich plantacji. Mają intensywną, czerwoną barwę i słodki smak. Zamknięte w 400 gramowych puszkach z wygodnym uchwytem do otwierania długo zachowują świeżość i wartości odżywcze.
Są źródłem błonnika, naturalnego przeciwutleniacza – likopenu, witamin A, C i E, witamin z grupy B, mikroelementów takich jak: żelazo, magnez, potas i wapń. Dodatkowo, jeden pomidor to zaledwie kilkanaście kalorii, a więc na tyle mało, że Pomidory całe bez skórki od Podravki mogą być stosowane również przez osoby dbające o linię.
Pomidory, wykorzystywane w kuchniach całego świata, szczególnie cenione są w krajach śródziemnomorskich. Bez nich nie mogłaby istnieć kuchnia Południa Europy. Podobnie zresztą jak nasza rodzima kuchnia bez wykwintnych dań z kaczki. Kiedyś zachwycały one podniebienia polskich dworzan, dzisiaj znajdują uznanie wśród naszych najbliższych stanowiąc ukoronowanie domowych uroczystości. Pomimo, że to właśnie Polscy kucharze przodują w przyrządzaniu kaczego mięsa warto poszukać inspiracji także wśród przepisów innych narodów. Kaczka po francusku podawana jest z sosem pomarańczowym, po hiszpańsku z brzoskwiniami goździkami i tymiankiem. Podravka proponuje natomiast połączenie kuchni Europy Południowej z kuchnią polską. Przepis na kaczkę na sposób śródziemnomorski z pomidorami i domowymi kluseczkami wzbogaci stół podczas świąt, domowego przyjęcia, czy też ważnej rocznicy.
Składniki na 4 osoby
1 kaczka (ok. 2 kg)
50 ml oleju
2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
200 g czarnych oliwek bez pestek
1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
2 ząbki czosnku
kieliszek winiaku
100 ml wina białego
20 g masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka Vegety
Kluseczki:
250 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
100 ml wody
Przygotowanie
Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
Serwowanie
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.
Rada
Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.
Mała tajemnica
Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.
Jedna 400 gramowa puszka Pomidorów całych bez skórki od Podravki kosztuje około 2,50 zł. Produkt dostępny jest w sklepach detalicznych w całym kraju.
Pomidory, wykorzystywane w kuchniach całego świata, szczególnie cenione są w krajach śródziemnomorskich. Bez nich nie mogłaby istnieć kuchnia Południa Europy. Podobnie zresztą jak nasza rodzima kuchnia bez wykwintnych dań z kaczki. Kiedyś zachwycały one podniebienia polskich dworzan, dzisiaj znajdują uznanie wśród naszych najbliższych stanowiąc ukoronowanie domowych uroczystości. Pomimo, że to właśnie Polscy kucharze przodują w przyrządzaniu kaczego mięsa warto poszukać inspiracji także wśród przepisów innych narodów. Kaczka po francusku podawana jest z sosem pomarańczowym, po hiszpańsku z brzoskwiniami goździkami i tymiankiem. Podravka proponuje natomiast połączenie kuchni Europy Południowej z kuchnią polską. Przepis na kaczkę na sposób śródziemnomorski z pomidorami i domowymi kluseczkami wzbogaci stół podczas świąt, domowego przyjęcia, czy też ważnej rocznicy.
Składniki na 4 osoby
1 kaczka (ok. 2 kg)
50 ml oleju
2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
200 g czarnych oliwek bez pestek
1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
2 ząbki czosnku
kieliszek winiaku
100 ml wina białego
20 g masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka Vegety
Kluseczki:
250 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
100 ml wody
Przygotowanie
Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
Serwowanie
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.
Rada
Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.
Mała tajemnica
Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.
Jedna 400 gramowa puszka Pomidorów całych bez skórki od Podravki kosztuje około 2,50 zł. Produkt dostępny jest w sklepach detalicznych w całym kraju.
-=-
...