Na grilla: Kurczak

Autor:


"Kurczę blade"- pierś kurczaka faszerowana mortadelą i zielonym groszkiem Składniki:
filet z kurczaka 800g
pasta Relish 200g
mortadela 150g
zielony groszek 80g
cebulka czerwona 120g
majeranek
sałaty zielone mix (lodowa, masłowa, dębowa, frisse)

Mortadelę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na patelni z cebulką i zielonym groszkiem. Dodać majeranek. Filety z kurczaka naciąć, lekko rozklepać i posmarować pastą Relish. Wyłożyć pokrojoną mortadelę z groszkiem i cebulką. Zwinąć w roladkę i piec w folii aluminiowej na grillu. Po upieczeniu przekroić roladkę wzdłuż i podać z bukietem kolorowych sałat.

Pasta Relish to warzywny sos przyrządzany na bazie pomidorów, papryki, cebuli oraz przypraw. O jego oryginalności stanowi dodatek ogórka, który swym smakiem ożywia główne dania. W Chorwacji Relish dodawany jest zwykle do drobiu, ale mięso można zastąpić grillowanym bukietem warzyw: kolbami kukurydzy, paskami papryki i grubymi plastrami cukinii. Relish doskonale dopełnia smak serów, tacos i krakersów, które często podawane są jako przekąski podczas grillowych biesiad.

Smacznego

...