Zasmakuj kuchni francuskiej z produktami d’aucy!

Autor:


Francuskie smaki d’aucy to specjalnie przygotowana linia warzyw. Obejmuje ona super cienką fasolkę szparagową extra fine, mieszankę super cienkiej fasolki extra fine z marchewką w plastrach oraz mieszankę żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Fasolka extra fine, której delikatny smak jest ceniony zwłaszcza w kuchni francuskiej, jest nowością na polskim rynku w kategorii warzyw apertyzowanych.

Słodka i krucha fasolka szparagowa d’aucy świetnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych oraz składnik wyrafinowanych posiłków. Trzy kompozycje smakowe oferowane przez markę d’aucy umożliwiają przygotowywanie różnorodnych potraw zaskakujących wykwintnym aromatem. Możliwości te poszerza dodatkowo łączenie fasolki szparagowej zwykłej i extra fine z innymi warzywami d’aucy, np. kukurydzą czy pomidorami.

Niska kaloryczność produktów kategorii Francuskie smaki d’aucy (max. 22,2 kcal/ 100g), a także niska zawartość tłuszczy (ok. 0,2g/ 100g) to atrybuty, które zainteresują osoby dbające o linię. Istotną dla nich informacją jest także to, że fasolka d’aucy posiada liczne walory zdrowotne. Zawarte w niej białko (ok. 1,5g/ 100g produktu) oraz błonnik (ok. 3g/ 100g) poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i regulują proces przemiany materii. Węglowodany złożone (ok. 3g/ 100g) umożliwiają natomiast prawidłowe spalanie kwasów tłuszczowych. Fasolka wspomaga także proces oczyszczania organizmu
z substancji toksycznych, chroni wątrobę i wzmacnia serce.

Produkty z linii Francuskie smaki oferowane są w puszkach 400g w następujących cenach: fasolka szparagowa extra fine – ok. 3,60 zł, fasolka szparagowa żółta i zielona – ok. 3,10 zł, fasolka szparagowa extra fine z marchewką – ok. 3,60 zł. Od marca 2009 r. są dostępne w sklepach. Wszystkie puszki d’aucy są zaopatrzone w system łatwego otwierania.

Smakoszom, którzy chcieliby wypróbować danie bazujące na aromatycznej fasolce szparagowej żółtej i zielonej d’aucy polecamy Fasolowe sakiewki w sosie miodowo – musztardowym. Smak soczystej polędwiczki wieprzowej w połączeniu z kruchą fasolką szparagową d’aucy przeniesie nas w magiczny i wyrafinowany świat kulinarnej kultury Francji.

Fasolowe sakiewki

Składniki na 4 porcje:
•    fasolka szparagowa żółta i zielona d’aucy – 400 g
•    polędwiczka wieprzowa – 400 g
•    miód – 200 g
•    musztarda francuska – 1 łyżeczka
•    sól i pieprz do smaku
•    przyprawa do mięsa wieprzowego
•    rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie: Rozbij polędwiczkę na cienki placek i posyp przyprawami. Na środku polędwiczki ułóż Fasolkę szparagową żółtą i zieloną d’aucy, brzegi zawiń do góry i zaciśnij ręką tak, aby uzyskać kształt sakiewki. Całość piecz w temperaturze 180° C przez ok. 15 minut. Resztę fasolki podgrzej i użyj jako przybrania na talerzu. Przygotuj sos łącząc musztardę z miodem na patelni na małym ogniu.

Serwowanie: Gotowe sakiewki udekoruj fasolką szparagową żółtą i zieloną d’aucy oraz gałązkami rozmarynu.

Rada: Cienko rozbite brzegi mięsa będą się łatwiej sklejać i sakiewki nie rozpadną się podczas pieczenia.




-=-

...