Aromatyczny pasztet w cieście
Czas przygotowania wynosi 2,5 godziny.
Niezbędne składniki:
Łopatka wieprzowa, 1kg
Wątróbka wieprzowa, 200g
Podgardle, 200g
Jaja, 4 szt.
Cebula, 2 szt.
Bułka kajzerka, 1 szt.
Mleko, 200ml
Ciasto francuskie, 1 op. ( produkt gotowy)
Przyprawy KAMIS:
Ziele angielskie, 5 szt.
Liść laurowy, 3-5 szt.
Gałka muszkatołowa
Pieprz kolorowy
Pieprz ziołowy
Sól Morska w młynku
Mięso podsmażyć z cebulą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, Podlać wodą i dusić około 90 min. Następnie mięso zmielić trzykrotnie przez maszynkę, dodając bułkę namoczoną w mleku. Dodać jaja, doprawić do smaku, wyrobić na jednolitą masę, Piec w podłużnej foremce około 50 min w temp. 180 stopni. Wystudzić, wyjąć z foremki, owinąć ciastem francuskim, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec ponownie 15 min w temp. 180 stopni.
Łopatka wieprzowa, 1kg
Wątróbka wieprzowa, 200g
Podgardle, 200g
Jaja, 4 szt.
Cebula, 2 szt.
Bułka kajzerka, 1 szt.
Mleko, 200ml
Ciasto francuskie, 1 op. ( produkt gotowy)
Przyprawy KAMIS:
Ziele angielskie, 5 szt.
Liść laurowy, 3-5 szt.
Gałka muszkatołowa
Pieprz kolorowy
Pieprz ziołowy
Sól Morska w młynku
Mięso podsmażyć z cebulą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, Podlać wodą i dusić około 90 min. Następnie mięso zmielić trzykrotnie przez maszynkę, dodając bułkę namoczoną w mleku. Dodać jaja, doprawić do smaku, wyrobić na jednolitą masę, Piec w podłużnej foremce około 50 min w temp. 180 stopni. Wystudzić, wyjąć z foremki, owinąć ciastem francuskim, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec ponownie 15 min w temp. 180 stopni.
...