Suflet orzechowo-miodowy
Ilość dla 8 osób. Czas przygotowania wynosi 90 minut.
Niezbędne składniki:
Mąka, 250g
Jaja, 2 szt.
Oliwa z oliwek, 1 łyżka
Migdały, 75g
Orzechy włoskie, 75g
Masło stopione, 150g
Miód, 250g
Sok z cytryny, 50 ml
Cynamon mielony Kamis .
Z mąki, jaj, oliwy wyrobić ciasto, schłodzić je w lodówce przez ok. 1/2 godz. Ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować. Formę do pieczenia wysmarować częścią masła. Następnie wyłożyć pierwszą warstwą ciasta, posmarować masłem, posypać orzechami, migdałami i delikatnie cynamonem. W taki sam sposób układać kolejne warstwy ciasta, przekładając je identycznie jak pierwszą. Na koniec ciasto posmarować masłem. Piec w temp. 180 st. około 45 min. Podawać ciasto polane rozgrzanym miodem z sokiem z cytryny.
Mąka, 250g
Jaja, 2 szt.
Oliwa z oliwek, 1 łyżka
Migdały, 75g
Orzechy włoskie, 75g
Masło stopione, 150g
Miód, 250g
Sok z cytryny, 50 ml
Cynamon mielony Kamis .
Z mąki, jaj, oliwy wyrobić ciasto, schłodzić je w lodówce przez ok. 1/2 godz. Ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować. Formę do pieczenia wysmarować częścią masła. Następnie wyłożyć pierwszą warstwą ciasta, posmarować masłem, posypać orzechami, migdałami i delikatnie cynamonem. W taki sam sposób układać kolejne warstwy ciasta, przekładając je identycznie jak pierwszą. Na koniec ciasto posmarować masłem. Piec w temp. 180 st. około 45 min. Podawać ciasto polane rozgrzanym miodem z sokiem z cytryny.
...