Ciasto waniliowo-mleczne
Ilość dla 8-10 osób. Czas przygotowania wynosi 90 min.
Niezbędne składniki:
Ciasto fyllo (produkt gotowy), 800g
Masło, 200g
Cukier, 100g
Mleko, 700 ml
Kasza manna, 200g
Jaja, 5 szt.
Wanilia laska, Kamis Spécialité, 1 szt.
Mleko zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii, przecedzić. Rozpuścić w nim cukier, dodać powoli kaszę, mieszając by nie powstały grudki. Lekko wystudzić, dodać ubite jaja. Na blachę, polaną połową stopionego masła, wyłożyć ½ ciasta fyllo. Następnie nałożyć masę waniliową-mleczną, nakryć druga warstwą ciasta i posmarować stopionym masłem. Piec około 1 godz. w temp. 180 stopni.
Ciasto fyllo (produkt gotowy), 800g
Masło, 200g
Cukier, 100g
Mleko, 700 ml
Kasza manna, 200g
Jaja, 5 szt.
Wanilia laska, Kamis Spécialité, 1 szt.
Mleko zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii, przecedzić. Rozpuścić w nim cukier, dodać powoli kaszę, mieszając by nie powstały grudki. Lekko wystudzić, dodać ubite jaja. Na blachę, polaną połową stopionego masła, wyłożyć ½ ciasta fyllo. Następnie nałożyć masę waniliową-mleczną, nakryć druga warstwą ciasta i posmarować stopionym masłem. Piec około 1 godz. w temp. 180 stopni.
...