Porcja zdrowia na każdą okazję – jak nie zapominać o warzywach, owocach i sokach w domu, w szkole i w pracy

Autor:


Każdego dnia mamy mnóstwo rzeczy, o których należy pamiętać. Jak w natłoku obowiązków nie zapomnieć o racjonalnym i zdrowym odżywianiu? Duża ilość zobowiązań nie usprawiedliwia sporadycznej konsumpcji warzyw, owoców i soku, która niestety ma miejsce w naszym życiu.

Wydaje się, że pamiętanie o ich spożywaniu jest problematyczne, a tak naprawdę przy odrobinie chęci
niewiele wysiłku trzeba w to włożyć. Wychodząc do pracy, wystarczy przecież wziąć ze sobą np. jabłko, banana, kilka rzodkiewek lub po prostu sok z warzyw czy owoców. Tą metodą zapewnisz sobie porcję witamin każdego dnia, bez względu na sytuację, w której się znajdujesz. Ale to dopiero początek….

Najtrudniej wykonać pierwszy krok ku zmianie. Wykształcenie nowych przyzwyczajeń żywieniowych
wiąże się przede wszystkim z uświadomieniem sobie, jak ważne jest dostarczanie do naszego organizmu 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Kolejnym krokiem do sukcesu będzie odpowiednie zaprogramowanie dnia tak, by nie zapominać i konsekwentnie zjadać codziennie 5 zdrowych porcji. Wystarczy, że zapiszesz przypomnienie na kartce i umieścisz ją na lodówce, bądź w innym widocznym miejscu, albo nawet ustawisz przypomnienie w telefonie. W ten sposób, każdego dnia, będziesz informować siebie i swoją rodzinę o systematycznym sięganiu po naturalne witaminy zawarte w warzywach, owocach i sokach.

Odwiedzaj sklepy, gdzie zaopatrzysz się nie tylko w najpotrzebniejsze produkty, ale miejsca, w których będzie szeroki wybór warzyw i owoców. Widząc stoiska pełne różnobarwnych darów natury czy też regały z sokami o różnorodnych smakach, szybko przypomnisz sobie o ich codziennym spożywaniu.
Zachętą do jedzenia warzyw i owoców oraz picia soków może być chęć poznania nowych smaków. Na dobry początek sięgnij po egzotyczne pyszności, których moc jest ukryta w sokach. Następnie zastanów się, jakich owoców lub warzyw jeszcze nigdy nie próbowałaś. Sporządź listę nieznanych smaków i postaraj się poznawać je po kolei. Wprowadzając nowe owoce i warzywa do swojej kuchni, urozmaicisz jadłospis całej rodziny i sprawisz, że codzienne posiłki będą wędrówką przez kuchnie świata.

Warzywa i owoce najczęściej są stosowane jako dodatki do dań głównych. Nieliczni zdają sobie sprawę z tego, że mogą one stać się nie tyle uzupełnieniem, ile podstawowym składnikiem posiłków. Z badań wynika, że Polki i ich rodziny nie spożywają odpowiedniej ilości warzyw, owoców i soków. Przeciętna Polka zjada warzywa i owoce tylko 2 razy dziennie, czyli o 3 za mało. Warto zwiększyć dzienne spożywanie warzyw, owoców i soku. Rano, planując, co na siebie włożysz, pomyśl o tym, co w ciągu dnia zjesz. W ten sposób nowym nawykiem stanie się dbanie o to, by każdego dnia zjadać 5 porcji warzyw, owoców lub soku.

Pamiętaj przy tym oczywiście o sobie, ale też o całej rodzinie. Wyznacz np. dziecko odpowiedzialnym
za wybór i podanie soku do śniadania każdego dnia. Zróbcie sobie czasami rodzinną owocowo-warzywno-sokową ucztę na kolację. Pamiętaj też o dziecku, aby od najmłodszych lat pielęgnować w nim właściwe nawyki żywieniowe. Gdy idzie do szkoły, daj mu do tornistra jabłko i butelkę soku. W ten sposób zapewnisz mu w prosty sposób 2 zdrowe porcje na tę część dnia, kiedy jest poza domem.

Kampania 5 porcji warzyw, owoców lub soku

...