Wybieraj dobre tłuszcze
Autor: Natalia Tyszka
Obecnie, kiedy medycyna i nauka idą ciągle do przodu, eksperci w dziedzinie żywienia stwierdzili, że dobre tłuszcze są bardzo istotne dla naszego organizmu. Odgrywają one podstawową rolę w budowaniu błon komórkowych oraz są niezbędne dla utrzymania dobrego stanu nerwów, serca i mózgu, a także niemal wszystkich funkcji organizmu.
Trzeba zauważyć, że dobre tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebujemy, by przeżyć. Dzielą się one na jednonienasycone i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Jednonienasycone znajdują się głównie w oliwie z oliwek oraz oleju arachidowym, rzepakowym i oleju awokado. W kwasach wielonienasyconych możemy wyróżnić dwa typy kwasów- są to na pewno znane nam już wcześniej nazwy- omega-3 i omega-6.
Kwasy omega-3 występują w produktach takich jak m,in: orzechy, siemieniu lnianym, owocach morza, rybach ziemnowodnych (łosoś, tuńczyk, sardyna, śledź). Kwasy omega-6 natomiast możemy znaleźć w kukurydzy, oleju sezamowym i ziarnach zbóż.
Zdrowe kwasy tłuszcze są korzystne dla organizmu, trzeba jednak pamiętać, że posiadają one także mnóstwo kalorii i należy ograniczyć ich stosowanie. Nie powinniśmy dziennie dodawać do potraw oleju więcej, niż około dwóch łyżek.
Złe tłuszcze, których należy unikać znajdują się przede wszystkim w margarynach, utwardzonych tłuszczach roślinnych do smażenia i pieczenia, żywności smażonej oraz produktach takich jak chipsy, chrupki itp. Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych ze źródeł zwierzęcych zwiększa ryzyko zawału serca i udaru oraz może wpływać na problemy z metabolizmem, otyłość, niepłodność oraz wiele innych chorób.