Ser w plasterkach
„Odkrywanie głębi smaków zawartych w dobrze zrobionym serze jest jak odkrycie kolorowej telewizji po latach oglądania czarno-białego obrazu.” Will Studd.
Nowa seria programu „Ser w plasterkach” to wyprawa w poszukiwaniu smaków i aromatów, historii i tradycji. Zastanawiało Cię kiedyś dlaczego w serze są dziury? A może ciekawy jesteś dlaczego sery mają swój charakterystyczny zapach, czemu jedne są kremowe a inne twarde i kruche?
W najnowszej serii Will Studd odwiedzi Wielką Brytanię w poszukiwaniu najlepszych serów angielskich, sprawdzi czym różnią się od siebie sery z Korsyki i Sardynii, spróbuje wyrobów serowarów z Quebecu. Ciekawość poznawania nowych smaków i tradycji wytwarzania serów zaprowadzi go na północ Portugalii, gdzie spróbuje „króla” portugalskich serów Serra da Estrela. Podczas swojej podróży nie ominie Włoch, gdzie w Campanii pozna tajemnice mozzarelli, Cypru i Stanów Zjednoczonych. W Japonii dołącza do niego australijski szef kuchni Tetsuya Wakuda i wspólnie spróbują znaleźć odpowiedź na pytanie czy Japończycy w ogóle lubią ser.
Will Studd, znany jako Cheese Master, stoi na czele australijskiego przemysłu serowarskiego od początku lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Jego zainteresowanie serami zaczęło się jeszcze 10 lat wcześniej w Londynie, gdzie otworzył sieć sklepów delikatesowych o nazwie Relish. W 1981 roku przeniósł się do Australii, gdzie jako dystrybutor i sprawozdawca mediowy miał duży wkład w rozwój przemysłu serowarskiego.
Studd jest członkiem Francuskiego Stowarzyszenia Serowarskiego i jest wspólnikiem w Richmond Hill Café, a także Cheese Larder and the Calendar Cheese Company. Był również prezesem Australian Specialist Cheesemakers' Association. Jest autorem uhonorowanej wieloma nagrodami książki „Chalk and cheese” – przewodnika po świecie serów, zawierającego porady dotyczące kupowania i serwowania serów.
...